Landbouw

‘Zonder cacao geen chocolade’

De cacaosector heeft een omzet van 1 miljard euro. Toch leven de meeste kleine cacaoboeren onder de armoedegrens. Hoe kan dat? En hoe kunnen de verschillende partijen in de handelsketen, van cacaohandelaren, fabrikanten tot consumenten, ervoor zorgen dat ze uit die armoede komen? Vragen die centraal stonden vandaag op de World Cocoa Conference in Amsterdam.

Gisteren zagen we al wat een klein deel de cacaoboer verdient aan een chocoladereep: slechts 3 procent. Dat moet veranderen, aldus een overgrote meerderheid van de aanwezigen in Amsterdam. De boer moet een betere prijs krijgen voor zijn cacao. Maar wie moet daarvoor zorgen? Moet de consument meer betalen voor zijn luxeproduct chocolade? En komt die extra prijs dan ook terecht bij de boeren in plaats van bij supermarkten en tussenhandelaren? Vragen die steeds terugkwamen in verschillende discussies over de problemen in de cacaosector. Van inkomsten, kinderarbeid tot certificering.

Beter kwaliteit cacao levert betere prijzen op.

Betere kwaliteit cacao levert betere prijzen op.

Onderhandelen
Volgens directeur David Kpelle van de African Cocoa Coalition moeten de boeren zelf het initiatief nemen. Hij noemt het belangrijk dat ze zich beter verenigen zodat ze een sterkere partij vormen om te onderhandelen met de industrie. “Zonder cacao geen chocolade”.

Kinderarbeid
Met betere prijzen kunnen de boeren uit de armoede komen. Armoede is weer een van de belangrijkste oorzaken voor kinderarbeid, dat helaas nog steeds voorkomt in de cacaosector. Wereldwijd zijn er 85 miljoen kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden in plaats van naar school gaan. Morgen is het dan ook de Internationale Dag tegen Kinderarbeid.

Certificering
Een ander middel om armoede onder cacaoboeren tegen te gaan is certificering. 22 procent van alle cacao is gecertificeerd, naast Rainforest Alliance ook door Utz Certified en Fair Trade. Het is de afgelopen heel relevant geworden in de sector. Maar de problemen in de cacaosector kunnen niet alleen aangepakt worden door certificering. Dat moet in samenwerking met industrie en overheden.

Rainforest Alliance
De Rainforest Alliance werkt aan het versterken van de positie van kleinschalige cacaoboeren. Zowel op het land als in de markt. Dat doen we onder meer door training te geven hoe ze beter om kunnen gaan met natuurlijke bronnen, hun productiviteit kunnen verhogen en zich kunnen verzekeren van betere leef- en arbeidsomstandigheden.

Ons werk is urgenter dan ooit, niet alleen voor de boeren maar ook voor de bedrijven die cacao nodig hebben voor hun chocoladeproductie. “Wereldwijde productiviteit van cacao op de lange termijn wordt steeds minder”, stelt Alex Morgan, senior manager van de Rainforest Alliance, die ook in Amsterdam is. “De industrie ziet de uitdaging om hun voorraad veilig te stellen beseft dat duurzaamheid een prioriteit is.”

One thought on “‘Zonder cacao geen chocolade’

  1. Pingback: chocolade zonder cacao(boeren) – misdaad tegen de menselijkheid? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s