Rainforest Alliance

Cacaosector buigt zich over toekomstige generaties boeren

Van boeren tot handelaren, van producenten tot consumenten. Deze week zijn ongeveer duizend mensen bij elkaar gekomen in de Amsterdamse RAI om de toekomst van de cacaosector te bespreken op de World Cocoa Conference. De vraag naar cacao groeit namelijk harder dan het aanbod. En veel cacaoboeren verdienen er zo weinig aan dat ze vaak overstappen op meer winstgevende gewassen. Hoe moet dat in de nabije toekomst?

Hoe zorgen we ervoor dat we dan weer nieuwe generaties cacaoboeren hebben die de cacao verbouwen die nodig is voor onze enorme wereldwijde vraag naar chocolade. In 2020 moet er een miljoen ton aan cacao bijkomen. En dat vergt nogal wat. Twee jaar geleden werden dan ook op de eerste World Cocoa Conference in Abidjan, Ivoorkust, gezamenlijke afspraken gemaakt om de situatie van cacaoboeren te verbeteren, en dan met name hun inkomens.

Holistische aanpak
De verschillende landen zijn sindsdien aan de slag gegaan om de sector te verduurzamen. Toch is dat niet genoeg gebleken, concludeerde staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vanochtend bij de opening van de conferentie. “We hebben een meer holistische aanpak nodig om het welzijn en inkomsten van cacaoboeren te verbeteren en kinderarbeid eens en voor altijd te voorkomen.”

5497372386_693cd7db94_bEerlijke prijs
Duurzame chocola begint bij een eerlijke prijs voor de boer, stelt de staatssecretaris. Daarmee kunnen de kinderen van cacaoboeren naar school en kan er geïnvesteerd worden in betere productie, bijvoorbeeld door middel van klimaatslimme landbouw. Alleen dan lukt het om de cacaosector duurzamer te laten werken binnen tien jaar.”

Certificering
Certificering is een belangrijk middel om consumenten meer bewust te maken van wat ze kopen, stelde ze. In afgelopen jaren zijn volgens Dijksma door certificering op verschillende plaatsen in de wereld stappen voorwaarts gezet. ‘Maar we hebben meer nodig. We moeten investeren in een integrale aanpak om eerlijke prijzen te verzeker. Boeren worden alleen beter als we kwaliteitscacao belonen met een eerlijke prijs.”

Toekomstige generaties
Jean-Marc Anga van de internationale organisatie voor cacao ICCO maakt zich zorgen om de toekomstige generaties. Meer en meer boeren stappen over op andere gewassen, of maken cacao minder prioriteit. “Dus wat doen met onze toekomstige generaties? Waar halen we die vandaan”, vraagt hij zich af.

De cacaoprijzen zijn in de loop der jaren enorm gekelderd. Was een ton cacao in 1977 nog 18.000 dollar waard, in 2000 was dat nog 1000 dollar. Momenteel zit de prijs rond de 3000. Door de groeiende vraag en het dalende aanbod wordt dat alleen maar weer hoger. “Maar cacaoboeren investeren alleen in hun boerderij als de prijzen hoog zijn”, waarschuwt Anga. “In West-Afrika, waar 70 procent van de wereldwijde cacao vandaan komt, gaat de kwaliteit zienderogen achteruit. In Ivoorkust zijn bijvoorbeeld tussen 2000 en 2010 nauwelijks investeringen gedaan. Er zijn boeren die liever hun oogst verbranden dan het te verkopen voor haast niets.”

Reep chocolade
Hij laat een schrikbarend beeld zien van wie er wat verdient aan een reep chocolade. De boeren verdienen maar 3 procent ervan. De winst gaat vooral naar de retail en supermarkten: 43 procent. Verder gaat 20 procent naar de producenten van chocola, 12 procent naar transport en handel, 10 procent naar marketing en 5 procent naar lokale belastingen en cacaokopers. “Als we serieus de situatie van de boeren willen verbeteren, moeten de andere partijen in de handelsketen (de consumenten en producenten) inleveren. Bijvoorbeeld door een hogere prijs van chocolade. Boeren moeten dan juist wat winnen, zoals een hoger percentage van de chocoladereep. “We moeten manieren vinden om meer samen te werken hieraan.”

Aangezien de meeste boeren in West-Afrika geen eigenaar zijn van hun land komen ze ook moeilijk aan een investering. Om er toch voor te zorgen dat ze cacao blijven verbouwen pleit Anga voor meer diversificatie. Dus meer gewassen op de boerderij, zodat de boer niet alleen afhankelijk is van cacao.

One thought on “Cacaosector buigt zich over toekomstige generaties boeren

  1. Pingback: ‘Zonder cacao geen chocolade’ | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s