Landbouw

Aandacht voor kleinschalige boeren op voedseltop

Kleinschalige boeren vormen 85 procent van het totaal aantal boeren wereldwijd. Ze produceren 80 procent van ons voedsel, zijn onmisbaar bij het levensonderhoud van lokale gemeenschappen en bij de bescherming van ons milieu. Met de groeiende wereldbevolking spelen zij dan ook een enorm belangrijke rol in de verduurzaming van de voedselindustrie. Een rol die ter discussie staat op de Sustainable Foods Summit, die morgen van start gaat in Amsterdam.

Wereldwijd zijn er ongeveer 500 miljoen kleinschalige boeren. Meer dan twee miljard mensen zijn afhankelijk van wat zij verbouwen. Toch produceren deze boeren, die meestal minder dan 2 hectare grond bewerken, lang niet zo veel als zij zouden kunnen. De Rainforest Alliance werkt met veel kleinschalige boeren om hun bedrijf te verbeteren. Zodat ze betere, hogere opbrengsten kunnen waarmaken, met meer inkomen. En om bovendien de natuur te beschermen, zodat ze ook in de toekomst opbrengsten van hun land blijven hebben.

Boeren, bosbouwers en toerismeondernemers die met Rainforest Alliance werken zijn moeten zich inzetten voor het behoud van water en bescherming van waterwegen. Ze moeten ervoor zorgen dat er veilig, drinkbaar water is voor lokale gemeenschappen. Arbeiders op boerderijen met Rainforest Alliance certificering hebben dan ook gegarandeerd altijd toegang tot veilig drinkwater. Foto: Leticia Calvo Vialettes.

Boeren, die Rainforest Alliance certificering hebben, voldoen aan strenge eisen op het sociaal, economisch en milieu-gebied.

Voedselvoorziening
Maar de wereldbevolking groeit maar door en de vraag naar eten ook. De voedselketen en –zekerheid staat onder druk. Hoe kunnen kleine boeren worden aangespoord om meer duurzame productiemethoden over te nemen? Het is een van de vragen die centraal staat op de Sustainable Foods Summit, die op 5 en 6 juni in Amsterdam plaatsvindt.

Proteinecrisis
Naast de belangrijke rol van kleinschalige boeren in de verduurzaming van ons voedselsysteem komen op de duurzame voedseltop ook andere actuele onderwerpen aan bod. Zoals de dreigende proteinecrisis. De enorme vraag naar vlees en vis leidt tot allerlei uitdagingen wereldwijd. Van overbevissing, broeikasgassen en sociale onlusten.

Clean labels
Een ander onderwerp is het enorme aantal labels op de voedseletiketten die van alles beloven, de zogeheten ‘clean labels’. Denk aan labels die zeggen dat het product gluten-vrij, GMO-vrije, halal of  pinda-en notenvrij is. Deze zijn niet altijd even transparent.

Op de Sustainable Foods Summit komen experts uit de voedselindustrie uit de hele wereld samen. Voor het hele programma zie: http://www.sustainablefoodssummit.com

header

One thought on “Aandacht voor kleinschalige boeren op voedseltop

  1. “De Rainforest Alliance werkt met veel kleinschalige boeren om hun bedrijf te verbeteren. Zodat ze betere, hogere opbrengsten kunnen waarmaken, met meer inkomen. En om bovendien de natuur te beschermen, zodat ze ook in de toekomst opbrengsten van hun land blijven hebben.”
    Cijfers lees ik zo zelden op jullie blog. Wat doet RA wanneer koffieprijzen kelderen? En vooral, wat doet RA aan de machtsstructuren, die kleine boeren tot de armoede veroordelen, en de woekerwinsten bij de grote bedrijven laat? M.a.w. reken ons eens eerlijk en transparant voor met welke bedragen RA jonge mensen tot de boerenstiel willen verleiden?
    met vriendelijke groet
    Steven

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s