Rainforest Alliance

Duurzaam bosbeheer moet Rio Plátano beschermen

In het noordoosten van Honduras ligt een bijzonder gebied, dat een van de restanten vormt van een groot Midden-Amerikaans regenwoud: het biosfeerreservaat Río Plátano. Ondanks dat het gebied een groot deel van Honduras beslaat is er weinig over de biodiversiteit bekend, alleen dat die enorm gevarieerd is. De Rainforest Alliance zet zich voor het behoud van dit bijzondere natuurgebied.

Het biosfeerreservaat is ruim 800.000 hectare groot en bestaat uit een beschermde zone, een bufferzone waar alleen onder strenge regels boskap en landbouw mag plaatsvinden en daarbuiten een productiezone. Helaas worden de grenzen veelvuldig overschreden. Het staat sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In het biosfeerreservaat wonen veel inheemse bevolkingsgroepen, zoals de Pech en Miskito's.

In het biosfeerreservaat wonen veel inheemse bevolkingsgroepen, zoals de Pech en Miskito’s. Foto: Flickr Creative Commons/Jason Hall.

Ontbossing
De Rainforest Alliance werkt wereldwijd aan het tegengaan van ontbossing van kwetsbare bossen door boeren en bosbeheerders duurzame alternatieven te bieden voor boskap. In Honduras is dit werk extra cruciaal omdat het reservaat bedreigd wordt door grootschalige verwoesting door niet-duurzame landbouw en boskap.De Rainforest Alliance leert houtproducenten en boeren hoe ze hun land kunnen beheren op een manier die tegelijk winstgevend kan zijn als de gezondheid van de ecosystemen in de bossen helpt beschermen.

Avery Dennison
De Rainforest Alliance werkt daarvoor samen met bedrijven in verschillende productieketens. Zo ontvingen we begin vorige maand een bijdrage van 200.000 dollar van het bedrijf Avery Dennison, een van de grootste bedrijven wereldwijd op het gebied van verpakkingen en kantoorproducten. Het geld wordt gebruikt om in een gebied van 80.000 hectare land rond de plaats Brus Laguna een duurzamer bosbeheer op te zetten volgens de richtlijnen van de FSC (Forest Steward Council) certificering. Zeker tien gemeenschappen worden daarbij betrokken.

Daarnaast wil de Rainforest Alliance de houtproductieketen verduurzamen en lokale boeren toegang geven tot nieuwe markten. Ook moeten er meer banen komen voor lokale gemeenschappen en betere organisatiecapaciteiten voor lokale bosbedrijven.

Wijselijk omgaan met de bossen
“De beste manier om bossen te laten staan is door ze wijselijk te gebruiken”, zegt Tensie Whelan, president van de Rainforest Alliance. “Daarom zijn we blij om samen te werken met Avery Dennison in Honduras om de bedrijfsvaardigheden van lokale managers te verbeteren, efficiency te verhogen en voor hen de toegang tot nieuwe markten te openen. Het bedrijf heeft zich al zeer betrokken getoond bij duurzaam bosbeheer en FSC-certificering, Wij maken graag met hen de volgende stap in duurzaamheid.”

Duurzame inkoop
” Het bedrijf zelf ziet, als marktleider, voor zichzelf de uitdaging om de industrie een stap voorwaarts te laten maken richting duurzame inkoop, aldus Dean Scarborough, voorzitter en CEO in een persbericht. “Dat houdt ook investeren in lokale gemeenschappen in”, aldus “Door samen te werken met de Rainforest Alliance werken we aan een beter levensonderhoud van boeren en hun families terwijl we tegelijk economisch profijt creëren voor de hele waardeketen.”

Rio Plátano, Honduras.

Rio Plátano, Honduras. Foto: Flickr Creative Commons/Silvia Carreno.

Avery Dennison zette vorig jaar een duurzaam intern papierbeleid op in samenwerking met de Rainforest Alliance. Met dat beleid wil het bedrijf af van alle controversiële grondstoffen inhaar bedrijfsvoering en richt ze zich vooral op gecertificeerd en gerecyclede grondstoffen en een verduurzaming van haar productieketen.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s