Landbouw

‘Diepe armoede is oorzaak voor kinderarbeid in cacaosector’

Een van de meest controversiële problemen in de cacaosector is kinderarbeid. Edward Millard, directeur duurzame landbouw van de Rainforest Alliance spreekt in dit interview over de oorzaken van dit probleem op cacaoplantages in West-Afrika. En hoe we dit probleem kunnen aanpakken.

Kinderarbeid is een groot en complex probleem in de cacaosector in landen als Ghana en Ivoorkust. De onderliggende oorzaak ervoor is de bittere armoede waarin sommige delen van de bevolking leven. Ouders zetten hun kinderen in om als goedkope arbeidskrachten ook bij te dragen aan de schamele gezinsinkomsten. Vaak hebben de kinderen geen alternatief, zoals school.

Onderwijs
Via onderwijs en opleiding maakt de Rainforest Alliance cacaoboeren en hun gemeenschappen bewust van het probleem van kinderarbeid. Zodat de kinderen naar school gaan en niet gedwongen worden te werken op de plantages. In het proces dat boeren moeten doorlopen om Rainforest Alliance certificering te krijgen worden ze hierover getraind. De Rainforest Alliance laat overigens wel toe dat tieners hun families helpen met de cacaoteelt, maar alleen onder strikte en goed gedefinieerde voorwaarden.

Kinderarbeid
Op de gecertificeerde cacaoplantages nam kinderarbeid drastisch af, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek door COSA (2012) onder 450 cacaoplantages in Ivoorkust. Ook liet de studie duidelijk zien dat de kinderen van de gecertificeerde cacaoboeren en hun arbeiders betere toegang tot onderwijs hebben en daarnaast betere betere onderwijsresultaten boekten dan de kinderen van niet-gecertificeerde cacaoboeren. 51 procent van de kinderen is hier op het schoolniveau dat hoort bij hun leeftijd, tegenover 13 procent op de niet-gecertificeerde plantages.

Edward Millard.

Edward Millard.

Betere arbeidsomstandigheden
Boeren die hun bedrijfsvoering verduurzamen en verbeteren volgens de strikte eisen van Rainforest Alliance certificering worden daarvoor beloond, zo bleek uit het onderzoek. Niet alleen werken ze, en hun personeel. onder betere omstandigheden, ook stijgen de opbrengsten. Deze cacaoplantages zagen hun omzet stijgen met 70 procent en maakten een nettowinst die vier keer zo veel was als plantages die niet gecertificeerd waren.

One thought on “‘Diepe armoede is oorzaak voor kinderarbeid in cacaosector’

  1. Pingback: Rainforest Alliance suggereert: “voor Ivoriaanse cacaoboer is vier keer niks meer dan totaalniks” | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s