Klimaatverandering

Klimaatverandering bedreigt cacao

5497372386_693cd7db94_bSmeltende gletsjers , extreme weersomstandigheden en een stijgende zeespiegel. Vreselijke effecten van klimaatveranderingen dienen zich wereldwijd aan. Toch blijft het begrip voor veel mensen abstract en vaag. Maar wat als straks chocola een schaars goed is geworden?

Klimaatverandering heeft namelijk ook een enorme impact op de teelt van cacao. Daarvoor waarschuwt dr Götz Schroth , geo-ecoloog en Senior Manager van het cacaoprogramma van de Rainforest Alliance.

Samen met collega-wetenschappers van het Internationaal Centrum voor de Tropische Landbouw (CIAT) bestudeert hij al geruime tijd de gevolgen van klimaatverandering in de cacaoteelt. Op termijn zullen sommige regio’s dan ook niet meer verder kunnen met de cacaoteelt.

Veranderingen
De wetenschappers zijn dan ook begonnen met het waarschuwen van cacaoproducenten om zich voor te bereiden op de massale veranderingen in productiviteit en inkomsten die hen te wachten staan. Met name de twee meest toonaangevende  producerende landen ter wereld, Ivoorkust en Ghana, staan voor grote uitdagingen.

Droogte
Dat in 2050 de wereldtemperatuur met 2 graden gestegen zal zijn, zoals voorspeld, heeft een behoorlijke impact op grote delen van deze twee landen. Verschillende regio’s zullen door toenemende droogte over een aantal jaren gewoonweg niet meer geschikt zijn voor cacaoteelt.

Conflicten
Omdat de boeren in deze regio’s zo enorm afhankelijk zijn van cacao in hun bestaan, en omdat er nog weinig alternatieve gewassen voor hen gevonden zijn, kan dit klimaatprobleem ook een politiek probleem worden, zo waarschuwt Schroth.: “Het kan een voedingsbodem zijn voor potentiële conflicten over de resterende cacaoregio’s die wel lucratief blijven en leiden tot migraties tussen de verschillende gebieden.”

Overigens zullen andere regio’s, die nu vaak nog te nat zijn voor cacao, juist door de droogte wel geschikt worden voor de teelt van de gewilde vrucht.

5497372340_036d3577f8_b
Oplossingen

Kant-en-klare oplossingen voor deze problemen in de betrokken gebieden zijn er niet. Wel kunnen de cacaoboeren stappen nemen om voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering. Zoals meer bomen planten op hun plantages. De cacaovrucht gedijt goed in schaduw, die haar beschermt tegen de verzengende Afrikaanse zon. Het hout van de bomen kan op termijn ook weer dienen als extra inkomstenbron voor de boeren.

Om de problemen op lange termijn aan te pakken is het essentieel dat alle betrokken marktdeelnemers, van boeren, handelaars tot chocolafabrikanten, bewust zijn van het probleem van klimaatverandering en de gevolgen ervan op hun sector.

En samen op zoek gaan naar oplossingen om er beter op voorbereid te zijn.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s