Landbouw

Theeboer Simion wil een voorbeeld zijn voor zijn buren

Dit jaar is het VN Jaar van de Familielandbouw. Kleinschalige landbouw speelt een cruciale rol in het tegengaan van honger en armoede. Vandaag de tweede blog in een serie waarin Rainforest Alliance gecertificeerde boeren aan het woord komen. Zoals Simion Langat en zijn vrouw Esther uit Kenia.

Simion en Esther, ouders van drie kinderen, werken samen als team op hun theeboerderij, dat onderdeel is van de Momul Tea Factory, de eerste kleinschalige theefabriek die in 2009 Rainforest Alliance certificering ontving. Naast thee houden ze drie koeien, melkgeiten, hebben ze een moestuin, een stuk bosland, en heeft Simion sinds kort een biogasinstallatie gebouwd.

Simion laat zien theeplantage zien, samen met meneer Ng’eno, een manager van de  Momul Tea .Factory

Simion laat zien theeplantage zien, samen met meneer Ng’eno, een manager van de Momul Tea .Factory

Hoe lang heeft je familie deze boerderij?
Ik heb de boerderij sinds1986, 28 jaar dus.

Wat betekent het voor je familie?
“Deze boerderij is onze inkomstenbron, die ons voorziet in ons levensonderhoud. We hebben er ons huis gebouwd, ons onderdak, we verbouwen groenten voor voedsel en de koeien en geiten voorzien ons van melk. Met de biogasinstallatie genereren we hernieuwbare energie die we op dit moment gebruiken om te koken. De thee is onze belangrijkste bron van inkomsten, waarmee we het schoolgeld voor onze kinderen van betalen en andere ontwikkelingen. Onze boerderij biedt verder werkgelegenheid aan drie werknemers die voor ons thee plukken.”

Hoe werken jullie op de boerderij?
“Ik beheer de boerderij samen met mijn vrouw Esther. Ik geef daarnaast ook nog les op de lokale school, maar zij werkt hier fulltime. De boerderij is tegelijk ons beroep als onze voedselvoorziening en inkomstenbron. Tijdens de vakanties helpen onze kinderen ook mee. Ze gaan naar college.”

Waarom heb je besloten om in zee te gaan met de Rainforest Alliance?
“Rainforest Alliance certificering is goed omdat het de nadruk legt op milieubescherming, waterbehoud, het welzijn van werkers en het omgaan met afval.”

Wat voor verschil heeft certificering gemaakt op jullie boerderij?
“Voordat we les kregen op de farmer field schools in het kader van de certificering, gebruikten we veel langere intervallen tussen het plukken door. Na mijn training plukken we nu om de zeven tot acht dagen. Mijn oogst is daardoor toegenomen van vijfduizend kilo groene theeblaadjes tot ruim tienduizend kilo. De Rainforest Alliance leerde ons verder hoe we water kunnen besparen. Ik heb zelfs een watertank gekocht om regenwater in op te vangen. Op onze boerderij heb ik overal inheemse bomen geplant. Ik heb beschermende kleding gekocht voor mijn theeplukkers, waardoor ze meer tevreden zijn in hun werk. Ook heb ik geleerd om een goede administratie bij te houden. Ik hou altijd de dagelijkse hoeveelheid groene thee bij per plukker, wat me aanspoort om te verbeteren. De Rainforest Alliance heeft me ons verder in staat gesteld beter om te gaan met de verschillende afvalstromen op de boerderij. We gebruiken nu biogas om te koken, dus we hebben minimaal brandhout nodig. We gebruiken de mest van de koeien voor het napier gras en groententuin. Mijn buren hebben onze praktijken overgenomen en beheren hun boerderij nu ook duurzaam.”

Esther is aan het koken met biogas.

Esther is aan het koken met biogas.

Wat voor wensen heb je nog voor je boerderij en je familie voor de toekomst? “In de toekomst wil ik nog een kippenhok bouwen voor wat extra inkomsten, een kas maken om groente te verbouwen en druppelirrigatie op te zetten voor meer tuinbouw om ook meer inkomsten te genereren. Boven alles wil ik hier in de regio met onze boerderij een voorbeeld zijn van milieubescherming.”

One thought on “Theeboer Simion wil een voorbeeld zijn voor zijn buren

  1. Pingback: De boerderij van Nicholas Assaw is er nog voor generaties | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s