Klimaatverandering/Landbouw

Rainforest Alliance cacaoprogramma succesvol, maar zorgen over klimaatverandering

In 2013 groeide de hoeveelheid Rainforest Alliance gecertificeerde cacao met maar liefst 41 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ondanks het succes waarschuwt klimaatexpert en senior manager van het Rainforest Alliance cacaoprogramma dr. Götz Schroth voor de nabije toekomst van de cacaosector.

Samen met de partners in het duurzame landbouwnetwerk SAN  (Sustainable Agriculture Network) heeft het landbouwprogramma van de Rainforest Alliance in 2013 een zeer succesvolle bijdrage geleverd aan de ecologische en sociaal-verantwoordelijke ontwikkelingen in de cacaosector.

Vorig jaar werkten zo’n 260.000 boeren wereldwijd volgens de SAN-standaard, de strenge eisen waarop Rainforest Alliance certificering is gebaseerd. Samen produceerden ze 572.000 ton cacao, 41 procent meer dus dan vorig jaar. Dat deden ze op 838.000 hectare land. In totaal vormt de Rainforest Alliance gecertificeerde cacao 13 procent van de gehele wereldwijde cacaoproductie.

SAN-Standaard
Waar komt die cacao vooral vandaan? In 15 landen hebben kleine boeren en boerengemeenschappen op succesvolle manier cacao verbouwd volgens de uitgebreide duurzaamheidsregels van de SAN-standaard. De belangrijkste leverancier blijft net als voorheen Ivoorkust, gevolgd door Ghana, Indonesië en de Dominicaanse Republiek. Ook Nigeria, Tanzania en Ecuador hebben aanzienlijke hoeveelheden geleverd vorig jaar.

Klimaatverandering
Dr. Götz Schroth, geo-ecoloog en sinds eind 2013 Senior Manager van het cacaoprogramma van de Rainforest Alliance is bezorgd over de toekomstscenario’s voor sommige regio’s in de zogeheten ‘cocoa belt’ in West-Afrika waar heel veel kleine boeren afhankelijk zijn van cacao.  Die beloven weinig goeds. “Klimaatverandering heeft nu al een enorme impact op cacaoboeren, en deze effecten zullen alleen maar in de komende jaren en decennia worden versterkt. Het is urgent dat we ervoor zorgen dat landbouwsystemen zich gaan aanpassen aan de toekomstige gevolgen van klimaatverandering.”

Meer bomen
Een van de manieren daarvoor is volgens Schroth om meer (inheemse) bomen te planten op de cacaoplantages. “Cacao is een schaduwtolerante plant en kan heel goed worden gecultiveerd in agro-bosbouwsystemen, met grote biodiversiteit. De bomen helpen om de toekomstige stress te verminderen die ontstaat door hitte en droogte. Verder zorgen ze voor extra inkomsten voor de cacaoboeren, zodat ze niet helemaal alleen afhankelijk zijn van cacao, en zijn ze nodig om broeikasgassen op te slaan en voor een beter beheer van de bodem en water.”

Te droog
Sommige regio’s in Ivoorkust en Ghana, de twee grootste cacaoproducenten, zullen in 2050 (wanneer de temperatuur op aarde naar verwachting met 2 graden celsius is gestegen) gewoonweg te droog zijn voor de teelt van cacao. Dat voorspelt Schroth samen met zijn collega-wetenschappers van het Internationale Centrum voor de Tropische Landbouw (CIAT). Daarom zijn er in deze landen grenzen getrokken aan de cacaoteelt en er moet een strategie komen voor een overgang naar andere gewassen, zo adviseren ze. In het grootste deel van de gebieden waar vandaag de dag cacao wordt verbouwd zal dat echter gewoon mogelijk blijven. Maar dan moet deze teelt wel aangepast worden aan de veranderende klimaatomstandigheden, aldus de geo-ecoloog, die in Nederland woonachtig is.

Consequenties
Het wegvallen van gebieden voor de cacaoteelt door droogte kan politieke consequenties hebben, aldus Schroth. “Het kan leiden tot een toename in landconflicten in die gebieden waar cacaoteelt wel gewoon kan blijven plaatsvinden. Verder zullen natuurreservaten en andere beschermde gebieden meer onder druk komen te staan. Ontwikkelingsbeleid en -initiatieven zouden nu al met de regeringen in gesprek moeten zijn hierover, de handelaren en producenten zelf moeten op zoek naar welke concrete aanpassingen zij nodig hebben om mee te gaan met de veranderende werkelijkheid.”

Andere gewassen
En dat kan betekenen kiezen voor andere gewassen. “Als cacaoboerderijen in bepaalde gebieden de dupe gaan worden van klimaatverandering, omdat hun regio te droog wordt in de toekomst, moeten zij nu al gaan nadenken welke gewassen ze dan kunnen gaan verbouwen. Welke gewassen zijn daar dan wel geschikt en hebben een goede afzetmarkt? De geplande overgang van hele regio’s van één waardeketen naar een andere is natuurlijk een enorm complex proces”, aldus Schroth. “Ik geloof dat de meerderheid van de relevante marktspelers in de cacaosector nog niet de urgente uitdagingen voor de toekomst zien, de concrete effecten van klimaatverandering in West-Afrika. Het is hoog tijd dat dat verandert.”

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s