Landbouw

De passievrucht: nieuwe duurzame mogelijkheden voor kleine boeren

Vandaag is het de Internationale Dag van het Gezin, uitgeroepen door de VN. Daarom vandaag een blog uit het veld over wat duurzame landbouw voor families kan betekenen. Yessenia Soto van de Rainforest Alliance bezocht onlangs de boerderij van Gerardo Jiménez, verbouwer van passievruchten in de centrale hooglanden van Costa Rica. Na decennia lang boeren besloot hij zijn hele bedrijf compleet te veranderen om duurzamer te werken. Zodat zijn kinderen en kleinkinderen kunnen genieten van een gezonde leefomgeving en nog lang het land kunnen bewerken.

Jiménez is al meer dan vijftig jaar boer. Zijn boerderij, ruim 6 hectare groot, is als een zelfvoorzienende mini-boerenmarkt met cassave, pompoenen, papaya, kokosbomen, bonen, bakbananen en zelfs wat vee. Sinds kort verbouwt hij dus als een van de hoofdgewassen passievruchten. Dat hij zoveel andere gewassen verbouwt is niet gek. Kleine boeren in Costa Rica hebben altijd hun land verbouwd met meerdere gewassen, zodat er altijd een varieteit aan voedsel voor is hun familie en een extra inkomstenbron.

Cassave
Elk weekend verkoopt de neef van Jiménez de oogst op lokale markten. Maar, zo vertelt Jiménez, de prijs van fruit en groente schommelt nogal. Zo is de cassave normaalgesproken het best betaalde gewas. Een paar jaar geleden zakte de prijs echter zo laag dat hij alleen maar geld verloor en overbleef met een grote staple cassave in zijn garage, herinnert hij zich.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Chiquita
Iets meer dan drie jaar geleden begon Jiménez voor het eerst met het verbouwen van passievruchten. Hij was uitgenodigd deel te nemen aan een initiatief van Chiquita voor kleine passievruchtboeren, dat als doel had om een alternatieve en duurzame voorraad passievruchten in Costa Rica te creeren.

Chiquita gaf Jiménez en andere boeren training, technische ondersteuning en een contract, met de garantie om al hun passievruchten te kopen. Het bedrijf, vooral bekend vanwege haar bananen, hielp de boeren ook om de beste duurzame methoden te implementeren op hun boerderijen en daarmee Rainforest Alliance certificering te verkrijgen. Vandaag bestaat de groep uit meer dan 180 boeren in het hele land. Ze zijn momenteel bezig om hun certificering te hernieuwen.

“Dit is een geweldige mogelijkheid voor kleinschalige boeren, die afhankelijk zijn van gewassen met kleine winstmarges”, legt Luis Valverde, sourcing manager bij Chiquita in Costa Rica uit. “Ze kunnen hun productie varieren, ontvangen gegarandeerde inkomsten voor hun passievruchten en ontdekken het belang van duurzame landbouw.”

Duurzame landbouw
Sinds dat hij is mee gaan doen aan het programma heeft Jiménez veel geleerd over het verbouwen van passievruchten en duurzame landbouw. Zoals hoe je de bodem kunt bewerken, zaailingen kunt planten en een structuur moet bouwen voor de ranken om overheen te groeien. Ook leerde hij veel over hoeveel zon, water en mest de planten nodig hebben, net als technieken om de bloemen te bestuiven.

Daarnaast ontving Jiménez training over duurzame landbouwmethoden. “Vroeger kapte ik met mijn machete alle bomen langs de rivier”, zegt de inmiddels 72-jarige oude boer. Sindsdien heeft hij nieuwe bomen geplant en beschermt hij de rivier en al het dierenleven op zijn land.

“Ook wist ik weinig over de regels rond landbouwgif. Ik gebruikte willekeurig pesticiden zonder ooit bescherming daarvoor te dragen. Ik stonk altijd zelf naar gif.” Door het programma leerde hij dat hij veel te veel gif gebruikte, het milieu daarmee in gevaar bracht en ook nog eens onnodige hoge kosten maakte. Met dank aan het Rainforest Alliance programma weet Jiménez nu precies welke chemicalien veilig zijn en hoe hij ze zo min mogelijk hoeft te gebruiken. Ook houdt hij precies bij hoe vaak, waar en wanneer hij het spul heeft gebruikt. Voor zichzelf, zijn zoon en neef, en alle tijdelijke arbeiders die hij geregeld inschakelt, heeft hij beschermende pakken aangeschaft.

Ook al nemen de passievruchten maar een halve hectare van zijn land in, toch heeft hij de duurzame praktijken op zijn hele bedrijfsvoering ingevoerd. Zodat zijn familie, zeker zijn kleinkinderen, nu van een gezondere leefomgeving kunnen genieten. Naar schatting verdient hij minimaal 20 procent meer geld met het verbouwen van passievruchten dan van met zijn andere gewassen. Toch is hij niet van plan meer land vrij te maken voor deze vruchten. “Een beetje van alles is de beste manier om je land te gebruiken”, zegt hij wijselijk.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s