Duurzaamheid

10 Makkelijke Tips voor een Groener Kantoor

Wie groen wil ondernemen moet de hele bedrijfsvoering onder de loep nemen om te kijken waar verduurzaamd kan worden. Van arbeidsethos tot  afvalverwerking, van energieverbruik, CO2 uitstoot tot duurzame kantoorspullen. 

Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu maar kan je als ondernemer ook nog kostenbesparing én een goed imago opleveren. Een slim kantoor gaat wijselijk om met het milieu en grondstoffen en maakt daarmee ook nog winst.

Duurzaam
Elk stukje papier, meubelstuk, zak koffiebonen of theezakje op kantoor is haar leven begonnen in een bos of op een plantage. Wanneer duurzaam beheerd kunnen deze boerderijen of bossen een veilige plek vormen voor vogels en wilde dieren, betere leefomstandigheden betekenen voor arbeiders of als opslag dienen voor broeikasgassen, die de oorzaak zijn van het opwarmen van onze aarde. En tegelijkertijd ook nog eens de goederen en diensten produceren waar wij afhankelijk van zijn op ons kantoor.

 

Maar hoe vergroen je nu je kantoor? 10 makkelijke tips om met je bedrijf een positieve impact op het milieu te hebben.

 1. Doe het licht uit op kantoor. Hoeveel kantoorpanden zijn er wel niet, die de hele nacht licht hebben branden op de lege werkvloer? Het laten branden van het licht op kantoor kost per jaar ongeveer evenveel energie als het verwarmen van een heel huis voor 5 maanden.
 2. Zorg ervoor dat al het printpapier, briefpapier en de meubelen in het kantoor het FSC keurmerk dragen voor duurzaam bosbeheer. De Rainforest Alliance keurt en certificeert bossen die voldoen aan de sociale, economische en milieueisen van de FSC (Forest Stewardship Council) om bossen, gemeenschappen en wilde dieren te beschermen.
 3. Maak recyclingpunten op kantoor door aparte afvalbakken neer te zetten voor de verschillende afvalstromen, zoals papier en karton, blikjes, plastic, inktpatronen en gft.
 4. Kies voor duurzame koffie en thee op kantoor. Let daarbij op het groene kikkertje, het keurmerk van de Rainforest Alliance. Het kikkertje verzekert je dat de koffiebonen en theebladeren verbouwd zijn op een manier die goed zijn voor de bossen, grond en waterwegen op de koffieplantages. Bij die koffieteelt zorgen de gecertificeerde boeren voor goede lonen, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg voor hun arbeiders en families.
 5. Laat de kantoorverwarming niet continu loeien. Een verhoging van 2°C in de kantoortemperatuur produceert per jaar genoeg CO2 om een heteluchtballon mee te vullen.
 6. Zet de computers echt uit als het werk voor de dag is gedaan. Een computer die de hele nacht standby staat verbruikt evenveel energie als het zetten van 30 kopjes koffie.
 7. Datzelfde geldt ook voor het kopieerapparaat. Als die een hele nacht standby blijft staan kost dat evenveel energie als het maken van 30 kopjes thee.
 8. Wees zuinig met de airconditioning. Gebruik deze minder wanneer het kan. Een extra uur airco per dag in een kantoor kost evenveel energie in een maand als een jaar TV kijken.
 9. Ga zuinig om met papier. Recycle het, print dubbelzijdig, gebruik oude velletjes voor het maken van aantekeningen of neem ze mee naar huis voor je kinderen om ermee te tekenen en knutselen. En zorg ervoor dat het papier FSC-gecertificeerd is.
 10. Verklein je eigen CO2-voetafdruker door een te letten op je woon-werkverkeer. Als het kan ga fietsen of te voet naar werk. Of neem anders het openbaar vervoer.

Kijk hier voor meer tips voor een groener kantoor.

5 thoughts on “10 Makkelijke Tips voor een Groener Kantoor

 1. Pingback: Hagenstein Exhibition Management | 05-10-2015 10 makkelijke tips om met je bedrijf een positieve impact op het milieu te hebben

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s