Landbouw

Duurzame ontwikkeling heeft betere financiering nodig

Meer dan twee miljard mensen wereldwijd zijn afhankelijk van wat 500 miljoen kleinschalige boeren produceren. Toch produceren deze boeren, die meestal minder dan 2 hectare grond bewerken, lang niet zo veel als zij zouden kunnen. Door gebrek aan financiering en technische assistentie kunnen ze geen duurzame en meer productieve landbouwpraktijken invoeren, stelt Tensie Whelan, president van de Rainforest Alliance in een opiniestuk op de site Philantropy News Digest.  

De wereldwijde vraag van kleinschalige boeren naar krediet wordt dan ook geschat op ongeveer 500 miljard dollar. Ook al lenen veel sociale geldverstrekkers leningen aan kleine ondernemingen, ongeveer 350 miljoen dollar, voldoen ze bij lange na niet aan deze grote vraag naar krediet.

coffee-farmer

Investeringen
Dat betekent dus dat miljoenen kleinschalige boeren geen lening kunnen krijgen en dus niet de noodzakelijke investeringen kunnen doen om hun werknemers beter te betalen, hun veiligheid tijdens het werk te verbeteren, betere afvalverwerkingsystemen te bouwen en om waterbesparende technologie in de bedrijfsvoering te voeren. Allemaal dingen die bijdragen aan een betere oogst en meer inkomsten. Traditionele hulpprogramma’s zullen dit probleem voorlopig niet oplossen. Maar het aansporen van financiers om wel kleinschalige boeren te lenen wel.

Bedrijfsadministratie
Een onderzoek van vorig jaar door de Rainforest Alliance samen met de Citi Foundation laat zien dat beter bijhouden van bedrijfsadministratie de toegang van kleinschalige boeren tot krediet enorm kan verbeteren. In het onderzoek werden 110 Rainforest Alliance gecertificeerde koffie- en cacaoboeren in Colombia en Peru vergeleken met een groep niet-gecertificeerde boeren. Zo bleek dat van de gecertificeerde boeren 90 procent goed hun bedrijfsgegevens, baten en lasten, bijhouden. Bij de niet-gecertificeerde boerderijen was dat slechts 30 procent.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de gemiddelde waarde van leningen aan gecertificeerde producenten 5.562 dollar was, in vergelijking met 3.311 dollar voor niet-gecertificeerde boerderijen. Veel kleine boeren houden dus niet hun administratie goed bij, waaronder productiekosten en inkomsten, zodat potentiele geldverstrekkers geen goed beeld krijgen van hun kredietwaardigheid.

Maar daar kunnen we wat aan doen.

Bedrijfsgegevens
Om het makkelijker te maken voor kleinschalige boeren om hun bedrijfsgegevens te verzamelen en te delen, zouden kredietverstrekkers hun procedures moeten aanpassen en standaardiseren, zodat boeren ze makkelijker kunnen invullen. Met technische assistentie en onafhankelijke certificeringsprogramma’s leren de boeren hoe ze hun administratie beter kunnen bijhouden om aan die procedures te voldoen.

Certificering
Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen zijn vaak wenselijke kandidaten voor krediet. Allereerst omdat het certificeringsysteem zelf een technische en zakelijke managementtraining bevat net als periodieke controles (audits), die van de boer een meer betrouwbare lener maken. Ten tweede omdat we veel tijd besteden aan het ontwikkelen van relaties met grote bedrijven en we helpen een vraag naar Rainforest Alliance gecertificeerde producten te genereren bij consumenten. Daarom hebben gecertificeerde boerderijen betere toegang tot de markt. Als laatste hebben de boerderijen in hun certificering geleerd beter om te gaan met hun natuurlijke bronnen voor de lange termijn, wat zeker een pluspunt is voor sociale kredietverstrekkers, die zelf moeten met hun portfolios moeten voldoen aan allerlei duurzaamheidseisen.

Boer met milieubewustzijn

Duurzame certificering is een marktgedreven fenomeen dat snelgroeiende is. Dat is terug te zien in ons werk. Het aantal Rainforest Alliance boerderijen, en het totaal aantal hectares die er worden verbouwd, is in 2012 verdubbeld. Vandaag de dag produceren deze boerderijen 5,2 procent van ‘s werelds koffie, 15 procent van de bananen, 13 procent van de cacao en 12 procent van de thee wereldwijd. Als het concept van certificering zich verder verspreid zullen we ook meer kredietwaardige boerderijen en mogelijkheden zien voor kredietverstrekkers, zeker wanneer beide partijen de procedures om geld te lenen

 

One thought on “Duurzame ontwikkeling heeft betere financiering nodig

  1. Goed idee,maak van deze mensen ook nog maar een slaaf van de bank en het belastingsysteem,zijn ze binnen de kortste keren alles kwijt,niet alleen hun land maar ook hun vrijheid.
    Werken tot de dood intreed,de revenuen romen wij wel af.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s