Koffie

Aandeel Rainforest Alliance gecertificeerde koffie groeit met 20 procent

Het aandeel duurzame koffie stijgt enorm. Met dank aan de bedrijven die steeds meer beseffen hoe belangrijk het is om koffie te maken van duurzaam geproduceerde bonen. In 2013 was in totaal 5,2 procent van de wereldwijde afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen. 20 procent dan vorig jaar.

Koffie is enorm belangrijk in de wereld. Meer dan 25 miljoen mensen in de tropen zijn er voor hun bestaan afhankelijk van. Voor de productie ervan wordt wereldwijd ruim 12 miljoen hectare land gebruikt, een gebied groter dan Portugal en bijna zo groot als Engeland. Niet voor niets is koffie, op ruwe olie na, het meest waardevolle exportproduct ter wereld.

Duurzaam
Daarom is het goed nieuws dat het aandeel duurzame koffie steeds groter wordt. Bij de productie ervan staan mens en milieu centraal en een duurzame toekomst, ook met oog op het veranderende klimaat. De meeste koffieplantages liggen immers in gebieden, waar de natuur kwetsbaar is en die als hoge prioriteit worden gezien bij milieu- en natuurbescherming.

Gecertificeerde koffie
In 2013 is de hoeveelheid koffie van Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen en plantages met 20 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal is er wereldwijd 454.962 ton aan gecertificeerde koffie geproduceerd, samen goed voor 5,2 procent van de totale koffieproductie wereldwijd.

In 2012 groeide het aandeel Rainforest Alliance gecertificeerde koffie met 45 procent ten opzichte van 2011. Dat aandeel was toen 4,5 procent van de wereldwijde koffieproductie.

Afspraken met de overheid
In Nederland produceert de koffiesector nu al ruim 40 procent van de koffie met duurzaam geproduceerde bonen. Hieronder wordt verstaan koffie die voldoet aan de eisen van Rainforest Alliance of een van de keurmerken Fairtrade/ Max Havelaar, UTZ Certified, of Organic. Dat aandeel moet volgens afspraken met de overheid in 2015 minstens 75 procent zijn.

Een groeiend aantal koffiebranders werkt met Rainforest Alliance gecertificeerde koffie, zoals Hesselink, Peeze, Espressissimo, Smit & Dorlas en Brandmeester’s. Maar ook bij McDonald’s kun je ons groene kikkertje op je koffiecup tegenkomen. Kijk voor de hele lijst op Shop The Frog.

2 thoughts on “Aandeel Rainforest Alliance gecertificeerde koffie groeit met 20 procent

  1. Pingback: Duurzame koffie wordt steeds populairder | The Frog Blog Nederland

  2. Pingback: 2013: Hoogtepunten in duurzame landbouw | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s