Inheemse volken

Ambachtelijke kunst om regenwoud te beschermen

Duurzaam toerisme wordt steeds populairder in de bosrijke regio Madre de Dios in het Amazonegebied van Peru. Daarbij komt er ook steeds meer aandacht voor de ambachtelijke kunst van de vrouwen van het dorp Palma Real, en de 300 Ese’eja die er wonen. Maar aangezien het toerisme seizoensgebonden is, kunnen de vrouwen er nog niet echt van leven. De Rainforest Alliance helpt hen daarbij.

De Madre de Dios regio is een van de meest overweldigende streken in Peru qua natuur. Het wordt wel de ‘Hoofdstad van de Biodiversiteit’ genoemd . Dankzij het werk van de vrouwen van de Ese’eja gemeenschap in Palma Real kan dat binnenkort ook de ‘Hoofdstad van het Ambachtswerk’ worden. De vrouwen van het dorp produceren kunst die zo mooi en complex kan zijn als het Amazone-woud om hen heen. Helaas zitten er nog geen economische voordelen aan voor het dorp.

Duurzaam levensonderhoud
De Rainforest Alliance werkt samen in het programma Initiative for Conservation in the Andean Amazon (ICAA), dat wordt ondersteund door de Amerikaanse hulporganisate USAid, aan de bescherming van de natuur in Madre de Dios. De nadruk daarbij ligt ook op duurzame levensonderhoud van de bewoners in de streek. Zo helpt het programma met kleine subsidies projecten van inwoners die groene manieren gebruiken om geld te verdienen voor hun gemeenschappen. Al deze projecten hebben een positieve impact voor ogen voor de ecosystemen van de Amazone.

Productie
Zoals de vrouwen van Palma Real. Met steun van de Rainforest Alliance willen ze een ‘ambachtshuis’ opzetten in het dorp voor meer samenhang in de gemeenschap en betere samenwerking tussen de verschillende kunstenaressen. Doel daarbij is het verhogen van de productie, verbeteren van de kwaliteit en het versterken van Palma Real’s marketing van haar unieke kunstwerken wereldwijd.

Lees hier meer over wat de Rainforest Alliance precies doet in Palma Real en hoe jijzelf een bijdrage kunt leveren.

Uitzicht vanuit Palma Real over de Amazone.

Uitzicht vanuit Palma Real over de Amazone.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s