Landbouw/Rainforest Alliance

Recordkwaliteit voor Rainforest Alliance gecertificeerde koffie

Duurzame koffieteelt die goed is voor zowel mens als milieu kan ook leiden tot een beter smakend kopje koffie. Dat blijkt uit de testresultaten van het Cupping for Quality evenement in de Amerikaanse stad Charleston. Alle zestig geteste koffies van Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen in Midden- en Zuid-Amerika haalden een minimumscore van 80 punten, wat de ondergrens is voor de categorie specialiteitskoffie, volgens de Amerikaanse koffieassociatie SCAA.

Deze resultaten, die afgelopen weekend bekend werden gemaakt, laten duidelijk zien dat duurzame praktijken op koffieplantages, die vereist zijn voor Rainforest Alliance certificering, kunnen leiden tot koffie van zeer hoge kwaliteit.

In totaal werden zestig verschillende koffies uit acht landen geëvalueerd op de voorjaarseditie van Cupping for Quality. Die werd gehouden in het laboratorium van Balzac Brothers and Company’s in de stad Charleston (South Carolina). De gemiddelde score was 84.64 punten, wat nooit eerder gehaald is.

Tweeduizend meter hoog
De Guatemalteekse koffieboerderij Finca El Zapote (149 hectare groot) haalde de allerhoogste score met 91.90 punten. Gelegen op een hoogte van ruim tweeduizend meter boven zeespiegel profiteren de plantages hier van de overvloedige schaduw, regelmatige regenval en uitzonderlijk goede bodem. De tweede plek, met 89.95 punten, ging naar Hacienda La Esmeralda, een 200-hectare grote boerderij in zuidwest Panama.

Kwaliteit
“Het is geen verrassing om te zien dat de kwaliteit van de koffies hier op dit evenement elk jaar verbetert”, stelt Alex Morgan, senior manager duurzame landbouw bij de Rainforest Alliance. De ‘cuppings’ laten zien waar boeren hun product kunnen verbeteren. De boeren doen er alles aan om de kwaliteit van hun koffiebonen te verbeteren en tegelijk natuurlijke bronnen te beschermen, net als de leefomgeving van wilde dieren, en om lokale gemeenschappen te ondersteunen.”

De top 11 beste koffies:

 •    91.90 – Finca El Zapote, Guatemala
 •    89.95 – Hacienda La Esmeralda, Panama
 •    87.05 – Andalucía, El Salvador
 •    86.88 – El Pintado, Guatemala
 •    86.78 – Las Morenitas, Nicaragua
 •    86.53 – El Molino, Nicaragua
 •    86.20 – Finca San Juan, Guatemala
 •    86.20 – Finca San Francisco Cotzal, Guatemala
 •    86.15 – Santa Elena, El Salvador
 •    86.15 – Santa Elena, El Salvador
 •    86.15 – Ac La Laja, Mexico

Cuppen
Het cuppen van koffie is het proeven en beoordelen van koffiebonen en de koffie. Sinds 2003 organiseert de Rainforest Alliance tweemaal per jaar de Cupping for Quality-sessies.  Eentje in het voorjaar voor de Rainforest Alliance gecertificeerde koffies uit midden- en Zuid-Amerika en de ander in december om de koffies uit Brazilië, Peru, Oost-Afrika en Indonesië te beoordelen.

De sessies zijn overigens niet opgezet als wedstrijd maar vooral om de koffieboeren van waardevolle feedback te voorzien over de kwaliteit van hun bonen. En om de overduidelijke link tussen duurzame landbouw en kwaliteit te laten zien. Lees meer over wie precies de koffies heeft getest.

Ruim 5 procent
In 2013 is er meer dan 454.962 aan koffie geproduceerd op Rainforest Alliance boerderijen. Dat is een groei van 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De koffie van de gecertificeerde boerderijen vormt samen meer dan 5,2 procent van de totale koffieproductie wereldwijd.

Eerder liet onderzoek in Afrika al zien dat duurzame en natuurvriendelijke manier van verbouwen tot betere kwaliteit koffie kunnen leiden.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s