Landbouw

Samenwerken voor duurzame koffie in Colombia

Vandaag een reisverslag van Tensie Whelan, de president van de Rainforest Alliance. Hier op de Frog Blog vertelt ze over haar reis naar Colombia waar ze samen met partners als Nespresso en de Colombiaanse federatie voor koffieboeren het 10-jarig bestaan van een bijzondere samenwerking vierde. 

“We zijn hoog in de heuvels van Santander, een dichtbebost koffiegebied in Colombia, waar de leiders van Nespresso, Rainforest Alliance, Fundación Natura en de Colombiaanse Koffiefederatie, met ruim 300.000 kleinschalige koffieboeren als leden, bij elkaar zijn gekomen om 10 jaar samenwerking te vieren.

Een foto van de hele groep.

Een foto van de hele groep.

AAA Sustainable Quality
Meer dan 400.000 boeren werken mee, verspreid over het land. Veel van hen zijn aangesloten bij Nespresso’s AAA Sustainable Quality programma en bij Rainforest Alliance certificering. En dat werkt. Een onafhankelijk onderzoek door CRECE liet zien dat de boeren die de AAA en Rainforest Alliance certificering hebben verdiend aanzienlijke voordelen genieten. Koffieziektes worden beter in de gaten gehouden, bodem en waterbronnen worden beter beheerd en het netto inkomen is verbeterd. Deze boeren hebben ook jongere, productievere koffiebomen op hun terrein staan en kunnen zodoende koffie van hogere kwaliteit leveren.

Best practices
Het hoofd van de Colombiaanse Koffiefederatie, Luis Genero Muñoz, zei het al tegen journalisten: “De beste manier om te gaan met de veranderingen die we zijn door klimaatverandering is door de implementatie van best practices, zoals die de Rainforest Alliance en AAA laten zien.”

Bloemen en vogels
Zijn gedachten worden ondersteund door Leonardo Triana, manager van Las Baleadores, de koffieboerderij die we bezoeken. We worden verder onder meer begeleid op deze trip door Muñoz, Jean-Marc Duvoisin (CEO van Nespresso), Elsa Matilde Escobar (Uitvoerend directeur van Fundación Natura). De 8-hectare grote boerderij, die Rainforest Alliance gecertificeerd is sinds 2004, bestaat uit een 1 hectare groot bosreservaat en 4,5 hectare aan koffieplanten. Er zijn overal bloemen en vogels op de boerderij te zien.

“We hebben alles op onze boerderij”, zegt Triana. “Naast koffie hebben we bijen voor honing en bestuiving, vee dat met haar organische mest een belangrijke rol speelt bij de koffieproductie, en fruitbomen die ons helpen met extra inkomsten. Al deze onderdelen vormen samen één groot productiesysteem.”

Bomen
Bomen zijn hierbij onmisbaar, legt Triana uit. “Die hebben we nodig omdat we hier in de regio zo’n langdurig droog seizoen kennen. De bomen helpen om de temperatuur en de bodemvochtigheid te reguleren. Naargelang het droge of het regenseizoen kunnen we de hoeveelheid schaduw reguleren. Dit systeem helpt ons om de boerderij aan te passen aan en minder kwetsbaar te maken voor de gevolgen van klimaatverandering.”

Koffieplantage Las  Baleadores in Colombia heeft schaduwbomen tussen de koffiestruiken.

Koffieplantage Las Baleadores in Colombia heeft schaduwbomen tussen de koffiestruiken.

Toekomst
Voordat we gefrituurde reuzenmieren en koffie geserveerd kregen, geeft Triana ons een boodschap mee: “De persoon die bomen plant, plant de toekomst!” Hij geeft zijn koeien bakbananen te eten, omdat deze kalium bevatten. De kalium in hun mest gaat in de compost voor de koffiebomen, wat hem geld scheelt. Het doet ons afvragen hoe de reuzenmieren passen in dit ‘geintegreerde systeem.’

Hard werk
Het succes in Colombia is te danken aan het harde werk van onze partner Fundación Natura, onze eigen manager in het veld Michelle Deugd en onze Hoofd Duurzame Landbouw Chris Wille, die de relatie met Nespresso vanaf het begin heeft begeleid, maar ook van vele andere getalenteerde medewerkers.

Fair Trade
Deze samenwerking gaat nu een nieuwe fase in, met nieuwe partners en projecten die gericht zijn op water, ontbossing maar ook op pensioenen en verzekeringen voor boeren. Fairtrade is een nieuwe partner in deze samenwerking. Harriet Lamb, directeur van Fairtrade International, was met ons mee op de trip, zodat we ideeën konden uitwisselen en mogelijkheden voor meer samenwerking konden bekijken.

Bij mijn vertrek nodigde Muñoz me uit om in het najaar te komen praten bij de Algemene Vergadering van zijn Koffiefederatie. Spreken voor boeren is een van mijn favoriete dingen in mijn werk. Ze hebben altijd zoveel te delen!”

2 thoughts on “Samenwerken voor duurzame koffie in Colombia

    • Beste Lian,
      Excuus voor de late reactie. Door de feestdagen is je vraag blijven liggen. Zomaar langsgaan bij de koffieboerderij wordt misschien niet meteen gewaardeerd door de eigenaren. We zouden dan eerst even dat moeten afspreken. Wat zijn je plannen?

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s