Landbouw

Doña Elizabeth beheert haar koffieboerderij nu duurzaam

Bij de ingang van haar kleine koffieboerderij in de Orosi vallei, in de provincie Cartago, Costa Rica kun je de rivier door de bergen horen stromen. Dit kleine stukje paradijs is eigendom van koffieproducente Elizabeth Meza. Het verbouwen van koffie hier is een uitdaging. Een groot deel van het terrein is erg steil. 

Toen Elizabeth Meza en haar man deze 16 hectare grond erfden, was de helft van alle koffiebomen oud en hadden ze weinig kennis in huis van koffie. Inmiddels ontkiemen er nieuwe bladeren in de bomen op de heuvels en ziet de boerderij er gezond uit. Elizabeth, die nu de boerderij runt, is een tijd geleden een renovatieproces begonnen waarbij ze de stap heeft gemaakt om meer duurzaam te gaan werken.

Koffie
Haar boerderij, waarvan 4 hectare grond koffieteelt bevat, is onderdeel van een groep koffieproducenten uit Orosi, die sinds 2012 Rainforest Alliance gecertificeerd is en hun koffie verkoopt aan ECOM Coffee, die de koffie uit deze vallei wereldwijd verkoopt.

Leerproces
“De certificering bleek voor mij echt een leerproces te zijn. Wat we hebben geleerd in onze training is toepasbaar op alle terreinen, niet alleen koffie. Het gaat over het cultiveren van land op een duurzame wijze, en daarbij rekening houden met technische, economische en ecologische aspecten”, vertelt Elizabeth tijdens een wandeling op haar plantage, waarbij ze de nieuwe scheuten op de stammen van de koffiebomen laat zien.

Bodemerosie
Ze heeft nieuwe technieken, die ze leerde in de training, inmiddels toegepast op haar land, met als gevolgd dat haar productie flink is verbeterd. “Nu weten we hoe we bodemerosie kunnen tegengaan”, vertelt ze. En inderdaad. De grond onder onze voeten wordt beschermd door een laag van bladafval en andere andere organische elementen, die voorkomt dat het water meteen wegstroomt van de heuvels.

Ongedierte
Het regent wanneer we de heuvel beklimmen. Om de zoveel meter hangen er systemen om ongedierte te bestrijden, die Elizabeth broca noemt. Dit systeem bestaat uit flessen met een mengsel van alcohol en water, wat de instecten trekt en vangt en verder geen invloed heeft op het fruit en de koffieplanten in het veld. Terwijl we weer afdalen richting het huis van de boerderij zien we het omliggende woud, en laat ze zien hoe ze de watervoorraden beheert en op nauwkeurige wijze omgaat met landbouwchemicaliën.

Vrouwen
ECOM werkt met verschillende leveranciers in Costa Rica. De groep uit Orosi, waarvan Elizabth deel uitmaakt, is de tweede grootste van het land. Ze zijn ook deel van de Alliance of Women in Coffee Costa Rica, een vereniging die vrouwelijke koffieproducenten ondersteunt in moelijke tijden, zoals bij de gevolgen van klimaatverandering en de uitbraak van ziektes zoals koffieroest (roya).

Glimlachend en trots op haar vooruitgang, laat Elizabeth ons haar boerderij verder zien. Ze houdt hier elk onderdeel goed in de gaten houdt: het milieu, de sociale en economische aspecten. “Dit is de basis voor mij. Dankzij de training heb ik nu kennis over voorschotten, traceerbaarheid en kan ik ook de oorsprong van problemen vinden en prognoses maken van kosten en baten. Met de gedetailleerd bedrijfsvoering, kan ik straks mijn boerderij overdragen aan degenen die het in de toekomst erven.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s