Een van de 1,6 miljard

Duurzame handtassen zetten toon voor modewereld

Elke maand zet de Rainforest Alliance een van de 1,6 miljard mensen op aarde, die afhankelijk zijn van bossen in hun levensonderhoud, in het voetlicht. Deze maand gaan we eens een hele andere hoek in dan u van ons gewend bent, namelijk die van de mode. Livia Firth is een duurzame pionier in deze industrie. Haar bedrijf Eco-Age speelde een belangrijke rol in de creatie van ‘s werelds eerste handtaslijn die gemaakt is van leer dat afkomstig is van een Rainforest Alliance gecertificeerde veeboerderij.

Firth’s ethische mode belangenbehartiging heeft een paradigmaverschuiving in de industrie veroorzaakt wat ten goede komt van de gemeenschappen die van het bos afhankelijk zijn en grondstoffen leveren aan de sector.

livia-firth-profile-picture-high-road-house-e1397141649155

Heb je altijd een interesse gehad in natuur en bescherming?
“Jazeker! Net als Wendell Berry zegt: “Waar ik voor sta, is waar op sta.”

Wat is je beste herinnering in de natuur?
“Waar moet ik beginnen? Zwemmen in de mooie Middellandse Zee als kind, wandelen in heuvels van Umbrië, op zoek naar porcini, reizen door Zambia, safari in de Maasai Mara in Kenia, wandelen in de bergen in Australië of in de bossen van North-Carolina…ik kan nog wel even doorgaan. De natuur is wat ons definieert.”

Wat motiveert je om je liefde voor mode met die voor duurzaamheid te combineren als oprichter van Eco-Age en jullie Green Carpet Challenge?
“Als je bedenkt dat mode all industrieen omvat, van landbouw tot communicatie, kun je concluderen dat haar impact enorm is. Op een vreemde manier belichaamt het wie we zijn en hoe anderen ons zien. Er is geen andere industrie of beweging die zo nauw verwant is aan de natuur staat, behalve dan misschien de mijnbouw, die ook moet worden aangewend en gefocusd moet worden om de natuur zelf te beschermen.

Hoe raakte je geinspireerd om samen te gaan werken met zowel Gucci als de Rainforest Alliance om zo de eerste leren handtaslijn te maken, waarbij nul ontbossing voor heeft plaats gevonden?
“Toen we erachter kwamen dat 80 procent van de ontbossing veroorzaakt wordt door veeteelt, waarvan leer een belangrijk bijproduct is, wisten we dat we iets moesten doen. We hadden een campagne kunnen gaan voeren ertegen maar om dingen te veranderen moesten we met een oplossing komen, of op zijn minst een pad daar naar toe. De Gucci handtas collectie praat tegen de consument, bereikt de consument en laat zien dat luxe merken ook overtuigende duurzame oplossingen kunnen bieden en deze kunnen uitvoeren in de kern van wat ze doen. Geintegreerd in de hele keten. Het laat ook andere merken zien hoe ze gebruik kunnen maken van het geweldige werk van organisaties als Rainforest Alliance en het Wereldnatuurfonds.

Hoe heeft de modewereld gereageerd op jullie initiatief?
Er is veel opwinding geweest erover! We noemen het zelf graag een paradigmaverschuiving of prozaïscher en meer ongrijpbaar: een omslagpunt. Daar zijn we nu aangekomen. De industrie weet ervan en duurzaamheid is nu geen optie meer: het is een must!”

Heb je de kans gehad om zelf een kijkje te nemen op een Rainforest Alliance gecertificeerde boerderij om de impact van certificering in het veld met eigen ogen te zien?
“Helaas ik zelf niet, maar mijn team is wel gegaan en die waren echt onder de indruk. De Mato Grosso (derde grootste deelstaat van Brazilie en thuis van ‘s werelds eerste Rainforest Alliance gecertificeerde veeboerderij, red.) is groter dan het land Wales. Net als alle dingen in de Amazone is het adembenemend in haar schaal.”

Wat is jullie uiteindelijke visie voor de modewereld?
“We willen het veranderen door ethiek en esthetiek te combineren en door een meer gelijkwaardige relatie op te bouwen voor alle mensen  in de hele keten. Uiteindelijk moeten we elkaar zien als gelijken.”

Hoe gaan jij en je familie in je dagelijkse leven om met duurzaamheid?
“Ik recycle elke dag samen met mijn man (acteur Colin Firth, red.) en mijn kinderen.”

Heb je nog een laatste gedachte die je wilt delen met de lezers van de Frog Blog?
“Ja. Een quote van Martin Luther King Jr: “We sterven op de dag wanneer we stil worden over dingen die belangrijk zijn.”

De Rainforest Alliance eert Livia Firth voor haar bijdrage om de mode-industrie naar een duurzame toekomst te leiden. Op 7 mei zal ze op ons jaarlijkse galadiner en awards ceremonie een Sustainable Standard-Setter Award voor haar werk ontvangen.

 

One thought on “Duurzame handtassen zetten toon voor modewereld

  1. Pingback: Lifetime Achievement Award voor Unilever’s Paul Polman | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s