Met wie we werken

Op zoek naar nieuwe duurzame koffie met de hoogste kwaliteit

Eddy Kreischer zag een half jaar geleden zijn droom uitkomen: een eigen koffie. Een jaar lang was hij met zijn team aan het zoeken naar de juiste melange, die bovendien aan twee doelen moest voldoen. De koffie moest de hoogst haalbare kwaliteit hebben en duurzaam zijn. Zijn Moliendo caffè is gemaakt van bonen afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde plantages in Brazilië en Nicaragua.

Eddy Kreischer is directeur van de Haagse koffiewinkel Espressissimo, gevestigd tussen de hippe eettentjes op de Frederikstraat. Het bedrijf bestaat dit jaar 20 jaar. De winkel is een begrip, vooral omdat het bedrijf de officiële dealer in Nederland is van de kwaliteitskoffie van het Italiaanse familiebedrijf Illy uit Trieste.

pakEigen koffie maken
“Het is altijd een van mijn dromen geweest om een eigen koffie te maken”, vertelt hij tussen de Illy-apparaten in de winkel. “Ik werk zelf al ruim veertien jaar voor Espressissimo en heb veel koffie geproefd. De beste koffie in mijn leven dronk ik in de wereldberoemde Sunflower bar in Milaan. Die smaaksensatie is mij tot in detail bijgebleven. Daarna is mijn zoektocht begonnen om zo’n goede koffie zelf te maken. Na jaren zijn wij er nu eindelijk in geslaagd een melange samen te stellen die eenzelfde sensatie oproept.”

Daarnaast was het ook zakelijk gezien een beetje een noodzaak om een eigen koffie te maken”, aldus Kreischer. “Illy is niet echt goedkoop. Het is goed voor directieniveau, maar bedrijven die groter groeien dan vijftig man personeel haken af vanwege de kosten. Met Moliendo caffè bieden wij nu een prachtig en betaalbaar alternatief”.

Arabica
Moliendo bestaat uit 100 procent arabica bonen, de beste single origins uit Brazilië, Nicaragua en Ethiopië. Om de ultieme smaak te bereiken, worden de bonen in de koffiebranderij per single origin gebrand en pas achteraf gemelangeerd. Naast een hoge kwaliteit was er nog een voorwaarde waaraan de nieuwe koffie van Espressissimo moest voldoen: duurzaamheid. 85 procent van de bonen waarmee Moliendo is gemaakt is Rainforest Alliance gecertificeerd. De 15 procent koffie uit Ethiopië is wel EKO/Max Havelaar gecertificeerd.

Waarom hebben jullie gekozen voor Rainforest Alliance gecertificeerde koffie?
Kreischer: “Het stempel van duurzaam ondernemen wilden we vanaf het begin erbij hebben. We hadden als doel om met onze koffie ook het begin van de keten ondersteunen: de boeren. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een importeur van ‘groene’ koffie en zijn we bij Peeze uitgekomen. We hebben speciaal voor Rainforest Alliance gekozen omdat daar voor ons gevoel de kwaliteit meer aandacht krijgt. Koffie is nu eenmaal een product dat als je het niet goed behandelt de kwaliteit achteruit gaat. Bij andere keurmerken kregen we een beetje het gevoel dat de koffieboeren subsidie en ondersteuning krijgen ongeacht hoe goed of slecht ze functioneren. Qua uitstraling vonden wij Rainforest Alliance een betere keuze bij ons bedrijf. Kwaliteit is een heel belangrijk argument om voor Rainforest Alliance te kiezen.”

Maar hoe ontwikkel je nu je eigen melange?
“Smaak is natuurlijk persoonlijk. Maar een koffie maak je niet om jezelf te plezieren. Steeds meer Nederlanders houden van goede koffie, maar hebben de voorkeur voor een iets grotere kop koffie en die ook nog eens heel vaak gedronken wordt als cappuccino en koffie verkeerd. Met dat oogpunt hebben we Moliendo gecreëerd. Illy wordt ook wel de champagne onder de Italiaanse espresso genoemd. In Nederland drinkt men champagne over het algemeen als er iets te vieren is. Met Moliendo caffè is het ineens elke dag feest. Een koffie die mooi naast Illy in de markt staat. We zijn op zoek gegaan naar een partner die de hoge kwaliteit voor ons kan branden. En deze constant kan maken.”

EDDY_1

Eddy Kreischer van Espressissimo.

Is dat niet voor een koffiebrander de moeilijkste uitdaging?
“Ja, niet alleen omdat de koffieboon seizoensgebonden is maar ook omdat elke bonensoort zijn eigen aandacht nodig heeft. In onze zoektocht zijn we bij Peeze uitgekomen. Samen zijn we gaan praten en op zoek gegaan naar de juiste selectie koffiesoorten. Wij hebben de perfecte balans gevonden door gebruik te maken van de beste koffiesoorten uit Brazilië, Nicaragua en uit Ethiopië.”

Hoe lang zijn jullie bezig geweest?
“In totaal zijn we er een jaar mee bezig geweest vanaf het moment dat we in Nederland zijn gaan zoeken en verschillende branders langs zijn geweest. Proeven kost enorm veel tijd. Je kunt op één sessie niet te veel achter elkaar proeven. We zijn trots dat Peeze onze koffie brandt en we zijn zelf erg trots op het eindresultaat. Maar natuurlijk maken we het niet voor onszelf. Moliendo kan Nederland naar een hoger niveau koffie tillen.”

Hoe bedoel je dat?
“Er is in Nederland al zoveel veranderd. Door Nespresso en Illy zijn we al gewend geraakt aan kwalitatief goede koffie. Op de werkvloer wordt het dan ook niet meer gepikt als de koffie slecht is. Moliendo is daarvoor de oplossing. Koffie krijgt steeds meer status. Ik voorspel dat je binnen vijf jaar in de horeca koffie van de kaart kunt kiezen. Net als bier of wijn. Je kunt dan kiezen uit verschillende koffiemerken.”

Moliendo wordt inmiddels onder meer al gedronken bij de Deense ambassade, de Haagse lunchroom Hubertus, communicatiebureau Huijskens Bickerton, Haags lunchrestaurant Andermans Keuken en bij voetbalmakelaarsbedrijf Juzztfootball.

Meer informatie over Moliendo: www.moliendo.nl

IMG_2422

Eddy Kreischer in zijn winkel Espressissimo in Den Haag.

 

 

 

2 thoughts on “Op zoek naar nieuwe duurzame koffie met de hoogste kwaliteit

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s