Klimaatverandering

Rainforest Alliance werkt samen met boeren aan klimaatverandering

“Iedereen op aarde zal geraakt worden door de impacts van klimaatverandering”. Dat zei Rajendra Pachauri, voorzitter van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) vorige week in Japan bij de presentatie van het rapport over de impacts ervan. Klimaatverandering begint al een behoorlijke invloed te krijgen op allerlei gewassen wereldwijd. Het rapport voorspelt dan ook dat halverwege deze eeuw de landbouwoogsten flink zullen dalen. Met de nodige gevolgen voor voedselzekerheid, armoede en politieke stabiliteit.

Koffie is een belangrijk landbouwproduct en zeer kwetsbaar voor klimaatverandering en de uitbraak van ziekten en ongedierte. Een goede koffieproductie is sterk afhankelijk van temperatuur en regenval. Veranderingen hierin kunnen een flinke impact hebben op kwaliteit, productiviteit en geschiktheid van het gewas. Een temperatuurstijging van slechts 2 graden zal het aantal koffiegebieden in de wereld al flink doen krimpen. Met de nodige negatieve impacts op het levensonderhoud van koffieboeren wereldwijd.

Duurzame toekomst
Wij hier bij de Rainforest Alliance zetten ons in om klimaatverandering aan te pakken en koffieboeren wereldwijd te steunen om de gevolgen ervan te verminderen en zich aan te passen aan de veranderende omgeving. We willen een duurzame toekomst, waarvan zowel het milieu, de boeren en hun families, en de koffieconsument beter van worden.

Boer met milieubewustzijn

Klimaatmodule
We hebben daarvoor onder meer een speciale klimaatmodule opgezet voor boeren. Het is een vrijwillig onderdeel van de SAN-Standaarden, waarop onze certificering sinds 2011 is gebaseerd. De module bevordert activiteiten op boerderijen en plantages om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, de opslag van CO2 te vergroten en de capaciteit van koffieboeren te verbeteren om zich aan te passen aan klimaatverandering.

Schaduwbomen
De boeren kunnen dat op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door op de juiste wijze schaduwbomen te planten tussen de koffiestruiken. Met schaduwbomen kunnen boeren kwetsbare gewassen helpen beschermen tegen schommelingen in temperatuur en regenval. De standaarden voor onze  certificering vereisen ook het planten van inheemse boomsoorten op de plantages. Deze spelen weer een belangrijke rol in het beschermen van de lokale biodiversiteit.

Nieuwe gewassen
Ook is het noodzakelijk om onderzoek en evaluatie te stimuleren rond nieuwe varieteiten gewassen. Sommige gewassen die we vandaag de dag verbouwen zullen in de toekomst niet meer genoeg oogst opleveren.

Boeren in Midden-Amerika
Onze klimaatmodule heeft sinds haar oprichting aanzienlijke successen gekend. Zo hebben vorig jaar meer dan 200 Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen in Guatemala, Honduras en El Salvador klimaatvriendelijke verificatie ontvangen. In totaal beheren ze ruim 3000 hectare landbouwgrond op duurzame en klimaatvriendelijke wijze. Door de methoden en praktijken over te nemen die bij de klimaatmodule horen, hebben deze boeren meer 218.000 ton aan CO2 opgeslagen. Dat is ongeveer hetzelfde als de uitstoot van ongeveer 43.600 auto’s in een jaar.

Boer Juan Jimenez toont zijn koffiebonen

Voorbereid
Het project voorzag in totaal 538 boeren in de Midden-Amerikaanse landen verder van training en technische ondersteuning. Deze boeren zijn nu beter voorbereid om met de impacts van klimaatverandering om te gaan, zoals droogtes en overstromingen. Ze erkennen dat hun eigen acties een tastbaar effect hebben in de aanpak van dit probleem.

De potentiële bedreigingen van klimaatverandering vormen een van de grootste uitdagingen die we hebben deze eeuw. De Rainforest Alliance wil met haar certificering hierin een belangrijke rol spelen, voor zowel boeren als voor ons klimaat. Later dit jaar zullen de SAN Standaarden herzie. Aanpassing aan klimaatverandering staat daarin centraal. We willen de veerkracht van boeren verbeteren en hun kwetsbaarheid voor de gevolgen van klimaatverandering verminderen.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s