Toerisme

Traditionele geneeskunde is belangrijke toeristische trekpleister

Vandaag is het Wereldgezondheidsdag. Daarom een blog vanuit de tropische wouden van de Madre de Dios-regio in Peru. De planten in het bos zijn niet alleen traditionele medicijnen voor de Ese’eja. Ook verdient dit inheemse volk er geld mee. Omdat er steeds meer toeristen naar het dorp komen om over die traditionele medicijnen te leren. “Door ecotoerisme kunnen we het hele woud gebruiken, zonder het verpesten.”

Het tropische regenwoud in Madre de Dios is rijk aan dieren en planten. Eeuwenlang leven de Ese’eja in harmonie met dit woud, die ze ook gebruiken als medicijnkastje. Hun kennis van de planten zijn ze gaan delen met toeristen vanuit de hele wereld, die de afgelegen regio in Peru weten te vinden. Het gemeenschappelijk beheerde ecotoerisme is voor de 200 Ese’eja-families in Infierno dan ook een van de belangrijkste inkomstenbronnen.

Afval
Dit toerisme is lucratief, maar brengt de nodige uitdagingen met zich mee op het gebied van milieu. Hoe behouden ze hun traditionele cultuur en beschermen ze hun ruim 9000 hectare bos waarin ze wonen tegen de impacts van het toerisme? Een van de uitdagingen is het afval dat de stroom toeristen produceert.

Honorato Mishaja Shajao, medicijnman van het dorp Infierno.

Honorato Mishaja Shajao, medicijnman van het dorp Infierno.

Groene technologie
Onlangs kwam het dorp met de oplossing daarvoor. Door groene technologie te gebruiken kunnen de inwoners het afval omzetten in meststoffen, waarmee ze de medicinale planten beter laten bloeien. En dat is goed voor de toekomst. Want dankzij die planten is Infierno een toeristische bestemming geworden, die reizigers vanuit de hele wereld naar Madre de Dios trekt.

Traditionele medicijnen
Die reizigers komen vooral voor het Centro Medicinal Ñape, waar ze kunnen leren over traditionele Ese’eja-medicijnen en hoe ze deze prepareren. Uit de botanische tuin die bij het centrum ligt oogst de lokale medicijnman Honorato Mishaja Shajao, samen met zijn assistenten,de nodige kruiden en medicijnen. Al sinds 1986 speelt deze tuin een belangrijke rol bij de behandeling van patiënten met allerlei kwalen. In 2001 werd het deel van het ecotoerismeproject dat door de gemeenschap is opgezet. “De natuur heeft veel waarde voor mij”, zegt Honorato. “We moeten het beschermen, zodat het ook ons kan beschermen.”

Betere sanitaire systemen
Om de natuurlijke bronnen van Infierno beter te beschermen is het Centro Medicinal Ñape van plan om betere sanitaire systemen en biovergisters aan te schaffen en te installeren. Door op organische wijze afval af te breken kan het centrum de nodige voedingsstoffen maken die de beroemde botanische tuin nog beter laat bloeien.

Positieve impact op het regenwoud
Het project is onderdeel van het Initiative for Conservation in the Andean Amazon (ICAA), dat natuur- en milieubescherming in de Andes-regio voor ogen heeft. Rainforest Alliance werkt samen met verschillende gemeenschappen in de regio aan kleine projecten om het levensonderhoud te verbeteren.Alle projecten werken aan een positieve impact op de ecosystemen van het regenwoud, waarvan ze afhankelijk zijn. Met groene manieren moeten meer inkomsten worden gegenereerd. Zoals het werk in Infierno.

“Door ecotoerisme kunnen we het hele woud gebruiken, zonder het verpesten”, aldus de medicijnman van Infierno.  “En we verdienen geld waarmee we het verder kunnen behouden en beschermen.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s