Rainforest Alliance

Het Groene Kikkertje scoort goed in Keurmerkenwijzer

logo RAKeurmerken helpen de consument in de winkel kiezen voor milieu- en mensvriendelijke producten. Maar er zijn 170 verschillende keurmerken te ontdekken in de winkel. De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal moet daarin duidelijkheid scheppen. Rainforest Alliance komt als keurmerk op het gebied van voeding heel goed naar voren.

Het groene kikkertje, het logo van de Rainforest Alliance, staat bovenaan in de Keurmerkenwijzer op het gebied van tropische voeding en koffie, thee en chocolade. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. “Het is goed te zien dat alle verbeteringen die boeren moeten doen op het vlak van milieu om Rainforest Alliance certificering te krijgen, door Milieu Centraal worden erkend”, zegt Marcel Clement, Senior Manager Sustainable Value Chains van de Rainforest Alliance.

Strenge eisen
Om de certificering te krijgen moeten de boeren voldoen aan de strenge eisen van de standaarden van het duurzame landbouwnetwerk SAN (Sustainable Agriculture Network). Dit kan voor boeren een flinke klus zijn maar uiteindelijk loont het. Rainforest Alliance certificering is voor boeren een waardevol instrument om hun bedrijfsvoering te verbeteren op sociaal, milieuvriendelijk en economisch gebied.

Ecosystemen
Wie in de winkel kiest voor ons groene kikkertje kiest niet voor een beter levensonderhoud van boeren en hun arbeiders en gezinnen maar ook voor de bescherming van ecosystemen rond hun boerderijen. Zo moeten boeren bijvoorbeeld inheemse bomen planten tussen hun gewassen, ontbossing tegengaan en waterbronnen- en rivieren beschermen.

Duurzaamheidskeurmerken
Milieu Centraal heeft de Keurmerkenwijzer opgezet om duidelijkheid te scheppen in het ‘woud aan duurzaamheidskeurmerken en –logo’s in Nederland’. Alleen het afgelopen half jaar al zijn er 90 bijgekomen. “Geen wonder dat er veel verwarring bestaat over wat zo’n bloemetje, blaadje of aardbol op een product nu betekent,” aldus directeur Vera Dalm van de milieuorganisatie. “Het zou helpen als producenten zo veel mogelijk gebruik maken van reeds bestaande, bekende en betrouwbare duurzaamheidskeurmerken.”

Betrouwbaarheid
In de Keurmerkenwijzer staan alle duurzaamheidskeurmerken nu overzichtelijk op een rij en zijn ze onderling te vergelijken op milieuvriendelijkheid, dierenwelzijn, eerlijke handel en de betrouwbaarheid van de controle.

Lees meer over wat de Rainforest Alliance precies allemaal doet.

Keurmerkenwijzer

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s