Rainforest Alliance

Weet jij waar je chocola vandaan komt?

Morgen vindt in Amsterdam het Chocoa Congres plaats, waar allerlei partijen uit de cacaosector met elkaar praten over duurzaamheid en de toekomst van chocola. Maar waar komt chocola eigenlijk vandaan? Van oorsprong afkomstig uit Latijns-Amerika, wordt het nu grotendeels in West-Afrika geproduceerd. Wist je dat cacao het beste gedijt in de schaduw van andere bomen. Dat levert kwalitatief de beste cacao op, en is goed voor zowel mens als natuur.

Helaas wordt nog maar een klein deel van de cacao verbouwd tussen schaduwbomen. De cacaoteelt heeft de afgelopen veertig jaar een duidelijke trend gezien waarin gekozen voor een andere aanpak: cacao verbouwen in de volle zon. Cacaoboeren gebruiken daarvoor steeds vaker hybridestammen, die ontwikkeld zijn om meer cacao op te leveren onder de volle tropische zon. Bijna 35 procent van de Ghanese producenten gebruiken deze methode, net als 50 procent van hun collega’s in ivoorkust.

‘Zonmethode’
Omdat ze in West-Afrika nauwelijks toegang hebben tot de houtmarkt, hebben cacaoboeren weinig stimulans om meer bomen te planten tussen hun cacao. Bovendien levert de ‘zonmethode’ kwantitatief nu eenmaal meer op. Daarnaast zijn de cacaoboeren vaak migranten, die geen kennis in huis hebben over complexe agrobosbouw. Ze geloven dat wanneer je je cacaobomen met te veel schaduwbomen omringd deze verstikt raken en een makkelijke prooi worden voor ziektes als zwarte rot en voor ‘ongedierte’ als ratten en apen.

Trainen
De Rainforest Alliance en partners trainen boeren en hun arbeiders over de principes van duurzame landbouw. Doel daarbij is om biodiversiteit te beschermen en lokale leefomstandigheden te verbeteren, en tegelijk de productiviteit van de boerderijen te verbeteren. Daarbij pleiten we voor agrobosbouwmethoden, waarbij het planten van bomen op landbouwgrond verplicht is.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Verplichte bomen
Een voorbeeld daarvan is in Ivoorkust. Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen zijn hier verplicht om per 12 hectare een minimum aantal inheemse soorten (fruit)bomen te hebben groeien en minimaal negen soorten schaduwbomen. Daarbij moet er 30 procent meer schaduw worden bereikt. Dat is overigens al te bereiken met het plaatsen van 12 tot 18 volwassen bomen per hectare, afhankelijk van welke soort. Wanneer boeren het plaatsen van cacao afwisselen met het plaatsen van schaduwbomen verrijken ze de bodem, en geven ze het de kans te regenereren.

Betere rijping
Op de traditionele dichtbeboste cacaoplantages zijn de opbrengsten lager dan op de minder duurzame zonrijke plantages. De Rainforest Alliance wil dan ook de gecertificeerde producenten te helpen om op hun schaduwplantages een premium gewas te verbouwen waarmee ze veel grotere omzet kunnen genereren. De meerwaarde zit in de kwaliteit. Schaduwteelt laat de cacaovruchten veel beter rijpen, waardoor er smaken ontwikkelen waar connaisseurs enthousiast van worden.

Dat er wat moet veranderen is duidelijk. “Ik heb wat cacaoplantages in Sierra Leone bezocht, die gevestigd waren in een bijna intacte jungle”, vertelt Eric Servat, manager duurzame handelsketens van de Rainforest Alliance voor zuidelijk Europa. “Ze waren geweldig om te zien, maar ze konden niet voorzien in de basisbehoeften van de boeren. Dat komt vaak voor bij oudere boeren die niet de middelen hebben om hun boerderijen te onderhouden of ze te moderniseren en de kwaliteit van hun gewassen te verbeteren. Zonder die verandering kunnen ze niet overleven in de markt van vandaag.”

Agrobosbouw
De Rainforest Alliance promoot de agrobosbouw als alternatief tegen de slash-and-burn landbouw in West-Afrika, Madagaskar en Midden-Amerika. Agrobosbouw voorziet ook in essentiële bescherming van ecosystemen, zoals de vruchtbaarheid van de bodem en natuurlijke waterbronnen. Daarnaast voorkomt ze erosie en slaat ze CO2 op in de bomen. Lokale gemeenschappen kunnen profiteren van agrobosbouw op allerlei manieren. Van de aanwezigheid van geneeskrachtige planten, het behoud van waterbronnen tot het bewaren van heilige plekken in het bos voor toekomstige generaties. Kortom, iedereen profiteert van de ‘terugkeer naar het bos.’

Momenteel is 10 procent van ’s werelds cacao afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde plantages. Door chocola te kopen met het groene kikkertje, ons keurmerk, steun je duurzaamheid en een betere toekomst voor cacaoboeren.

Directeur van Rainforest Alliance’s cacaoprogramma Goetz Schroth spreekt morgen in Amsterdam over klimaatvriendelijke cacaoteelt.

 

2 thoughts on “Weet jij waar je chocola vandaan komt?

  1. Pingback: De Rainforest Alliance wenst u een fijn Pasen! | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s