Landbouw

Familielandbouw is cruciaal in terugdringen honger en armoede

Dit jaar is het VN Jaar van de Familielandbouw. Daarbij speciaal aandacht voor de belangrijke rol van kleinschalige landbouw om honger en armoede tegen te gaan. Familielandbouw speelt een cruciale rol bij voedselzekerheid, voeding, het verbeteren van het levensonderhoud, het beheer van natuurlijke bronnen en het bereiken van duurzame ontwikkeling, met name op het platteland. De blog van vandaag is de eerste in een serie over familielandbouw, waarin we praten met Rainforest Alliance gecertificeerde boeren over hun familiebedrijven.

Assande Alle Felix is een 57-jaar oude Ivoriaanse cacaoboer. Hij is getrouwd en heeft 10 kinderen. De jongste is 1 jaar , de oudste 30 jaar. Zijn 6 hectare grote land is onderdeel van COOPROYA, een cooperatie van de Rainforest Alliance in het oosten van Ivoorkust.

Assande Cote d'Ivoire cocoa
Hoe lang heeft jouw familie deze boerderij al?

“Mijn familie heeft deze boerderij al heel lang, meer dan 30 jaar. Ik heb het overgenomen van mijn vader, toen hij overleed.”

Wat betekent de boerderij voor jullie familie?
“Het grootste deel van de inkomsten van mijn familie komt van de cacao. Ik verbouw daarnaast nog wat groente, maar die zijn vooral voor eigen gebruik. Ook heb ik 1 hectare rubber en nog een kleine koffieplantage.”

Hoe is je hele gezin betrokken bij het werk op de boerderij?
“Mijn vrouw helpt me vooral tijdens de oogst. Ze helpt met het verzamelen van de cacaovruchten en het drogen van de cacaobonen. Soms helpt ze me met onkruid wieden. Ook kookt ze altijd. Mijn twee oudste zoons helpen me ook op de boerderij. Vijf kinderen gaan naar school in de stad en de andere drie zijn nog te jong om te helpen of naar school te gaan.”

Waarom heb je ervoor gekozen om met de Rainforest Alliance in zee te gaan?
“Vier jaar geleden ontmoette ik de president van onze cooperatie, die mij het hele certificeringsproces uitlegde. Wat mij vooral interesseerde was de premiumprijs, dat was voor mij een mooie manier om mijn inkomsten te verhogen. Nu, ook al is die premium nog steeds erg belangrijk is, waardeer ik de training die ik heb gekregen over goede landbouwmethodes. Mijn boerderij ziet er beter uit dan ooit en ik haal meer cacao binnen dan ooit.”

Hoe heeft certificering nu precies een verschil gemaakt voor je boerderij en je familie?
“Mijn boerderij ziet er beter uit omdat we het beter hebben leren onderhouden. Daarnaast maakte ik, voor de certificering, mijn gereedschap om landbouwgif te spuiten gewoon in de rivier. Ook droeg ik bij dat werk geen beschermende kleding. Nu weet ik dat dat niet goed is voor mijn familie. Dus werk ik met een speciaal team dat gaat sproeien, wat goed getraind is en werkt met de juiste gereedschappen. Ik heb ook betere opbrengsten omdat de trainers van de cooperatie mij regelmatig bezoeken en goed advies geven. En de premiumprijs helpt mijn familie.”

Waar hoop je op voor je boerderij en je familie in de toekomst?
“Ik wil meer geld verdienen voor mijn kinderen en mijn vrouw. Cacaowerk is moeilijk en we leven nog steeds onder moeilijke omstandigheden. Als ik meer cacao kan oogsten en een betere prijs ervoor kan krijgen kan ik het leven van mijn familie verbeteren.”

One thought on “Familielandbouw is cruciaal in terugdringen honger en armoede

  1. Pingback: De boerderij van Nicholas Assaw is er nog voor generaties | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s