Klimaatverandering

Kiezen voor eerlijk voedsel helpt door klimaat geplaagde boeren

Van stijgende graanprijzen en gewassen die veranderende temperaturen en regenval niet aankunnen. Klimaatverandering leidt tot meer honger in de wereld, waarschuwt Oxfam Novib vandaag in een rapport. 80 procent van de mensen met honger werkt zelf in de landbouwsector. Door te kiezen voor duurzame of fair trade producten help je het leven van boeren en boerinnen direct verbeteren, aldus de organisatie in haar zogeheten GROW-methodeRainforest Alliance helpt met haar certificering koffie- en cacaoboeren hun weerbaarheid te vergroten tegen deze klimaatveranderingen.

Dit jaar heeft het zuidoosten van Brazilië de ergste droogte van het afgelopen decennium meegemaakt. Complete oogsten mislukten, waaronder de waardevolle koffieoogst. Ook de Amerikaanse deelstaat Californië kende de ergste droogte van de afgelopen 100 jaar. Hier wordt bijna de helft van alle groentes, fruit en noten in de VS verbouwd.

IPCC
Naar verwachting waarschuwt het vijfde rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), dat op 31 maart uitkomt, dan ook dat klimaatverandering wereldwijd tot dalende oogsten gaat leiden terwijl de vraag naar voedsel met 14 procent per decennium zal stijgen. Inmiddels noemt 97 procent van de wetenschappers klimaatverandering een feit.

Gevoelige gewassen
Klimaatverandering heeft een enorme impact op gevoelige gewassen, zoals bijvoorbeeld koffie en cacao. Het Internationale Centrum voor Tropische Landbouw (CIAT) schat dat in 2050 het gebied, dat geschikt is om koffie en cacao te verbouwen, dramatisch gekrompen zal zijn. Met de nodige gevolgen voor de miljoenen boeren die afhankelijk zijn van de productie van deze gewassen. De meeste van hen zijn kleinschalige boeren, die hun winsten rechtstreeks nodig hebben voor basisbehoeften als voedsel, medicijnen en schoolbijdragen voor hun kinderen.

Certificering
Maar hoe bereid je je voor op klimaatverandering? Er zijn een aantal manier hoe boeren zich kunnen aanpassen aan en zich kunnen voorbereiden. Door bijvoorbeeld op de juiste manier schaduw gevende bomen te planten tussen de gewassen. Zo kunnen ze deze beter beschermen bij schommelende temperaturen en onregelmatige regenval. Het is een vereiste om Rainforest Alliance certificering te krijgen. Verder vereist certificering ook het gebruik van inheemse boomsoorten, die een belangrijke rol spelen in het behoud van de lokale biodiversiteit.

Uitstoot
Ruim 200 koffieboeren in Midden-Amerika zijn officieel door de Rainforest Alliance geverifieerd voor hun werk om klimaatverandering tegen te gaan. Met nieuwe bedrijfspraktijken beschermen ze het milieu, en helpen ze de uitstoot van broeikasgas te verminderen en de opslag van CO2 te verhogen. Samen hebben ze daar al meer dan 218.000 ton van opgeslagen. Dat is ongeveer evenveel als de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 43.600 auto’s.

Experimenteren
In Oaxaca, in Mexico, experimenteren koffieboeren al met de impacts van klimaatverandering. Hier werkt de Rainforest Alliance samen met groepen boeren aan innovatieve ‘CO2-koffieprojecten’, die duurzame certificering gebruiken om klimaatweerbaarheid op te bouwen. Dit ‘CO2-koffie project’ is speciaal gericht om de kwetsbaarheid van koffieplantages te verminderen. Door hun microklimaat te stabiliseren en de koffiemarkt te beschermen.

De aanpak van potentiële bedreigingen van klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Doel van de Rainforest Alliance is om de voordelen van certificering voor boeren verder te ontwikkelen en te verbeteren. We delen graag onze vorderingen met u, en horen graag wat u ervan vindt.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s