Rainforest Alliance

10 Makkelijke Manieren om Water te Besparen

Water is onmisbaar voor de gezondheid van mens en natuur. 1 miljard mensen in de wereld hebben echter geen toegang tot veilig drinkwater. De voorraad zoetwater op de wereld staat onder druk, met name door landbouw. Duurzaam landbeheer is dan ook een belangrijk deel van de oplossing voor dit probleem. Maar wat kun je zelf doen in je dagelijkse routine om water te besparen?

Toegang tot veilig drinkwater verandert alles. Het is onmisbaar om voedselonzekerheid te bestrijden, maar ook ziekten en armoede. Het draagt er aan bij dat mensen minder vaak ziek worden, gezinnen minder geld hoeven uitgeven aan medicijnen en vrouwen hoeven geen kilometers te lopen voor water, maar kunnen zo ook naar school of gaan werken. Met onverantwoord watergebruik, klimaatverandering en snelle bevolkingsgroei kan het aantal mensen die echter geen toegang tot veilig drinkwater verdriedubbelen in 2050. Morgen is het Wereld Water Dag, Daarom 10 makkeljke manieren hoe jij kan bijdragen.

  1. Eet minder vlees en gebruik minder zuivel. Er is tussen de 300 en 1200 liter water nodig om een stuk kippen, varkens- of rundvlees op te dienen.
  2. Kies voor voedsel dat dichter bij huis is verbouwd om het watergebruik te minimaliseren, dat nodig is voor om je maaltijd te vervoeren.
  3. Als je tropische producten koopt, zoals koffie of bananen, kies dan voor producten met het Rainforest Alliance Certified keurmerk. Boerderijen die door gecertificeerd zijn hebben waterbehoud als één van hun prioriteiten, net als de bescherming van beken, rivieren en andere waterwegen.
  4. Koop minder, koop tweedehands of ruil kleding.
  5. Kies liever voor een korte douche in plaats van een lang bad. Doe de kraan uit tijdens het scheren of het haren wassen.
  6. Gebruik de wasmachine alleen wanneer je genoeg was hebt voor een volle trommel. Pas waterbesparende maatregelen toe en kies voor energie- en waterzuinige apparaten.
  7. Doe een check in je huis of er lekkages zijn. Lekkages kunnen zorgen voor een waterverliesvan bijna 38.000 liter water per jaar. Genoeg om een heel.
  8. Recycle. Je kan meer dan 11 liter water besparen door eenvoudig een krant te recyclen bij het oud papier.
  9. Minimaliseer je energiegebruik. Door slim om te gaan met warmwater kun je wel 13 procent besparen op je energiegebruik. Bijvorbeeld door het warmwatertoestel zo dicht mogelijk te plaatsen bij de plek waar u warm water afneemt. Op die manier legt het warme water een korte weg af en benut u de verwarming van het water optimaal.
  10. Bereken uw waterverbuik met dit handige instrument van National Geographic en ga de uitdaging aan om een lagere water voetafdruk achter te laten in deze wereld.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Lees hier meer over wat de Rainforest Alliance doet om waterwegen te beschermen, waterconsumptie te minimaliseren en en ervoor te zorgen dat gemeenschappen toegang hebben tot veilig, schoon drinkwater. 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s