Landbouw

Betere kwaliteit koffie dankzij bijen, vogels en vleermuizen

Bijen, vogels en vleermuizen hebben een grote impact op zowel de kwantiteit als de kwaliteit van koffie. Dat is de conclusie van een onderzoek van Duitse wetenschappers van de Universiteit van Würzburg in de omgeving van de Kilimanjaro op Tanzaniaanse koffieplantages.

Tropische ecologe Ingolf Steffan-Dewenter en haar collega’s hebben voor het onderzoek koffieplanten onderzocht in traditionele tuinen, plantages met conventionele schaduwbomen en op plantages met nieuwere zon-tolerante, schimmelresistente soorten koffieplanten.

koffiebessen
Meer koffiebessen

Het gebied rond de Kilimanjaro bestaat uit een lappendeken van kleine plantages, inheems bos en weilanden. In alle drie de cultivatiemethoden ontdekten de wetenschappers dat wanneer vogels en vleermuizen toegang hadden tot de planten, deze 10 procent meer bessen produceerden, het fruit waar we de koffiebonen uithalen.

Reden daarvoor volgens de onderzoekers is dat de vogels en vleermuizen jagen op insecten die anders schade toebrengen aan de koffieplanten en zo de opbrengsten zouden verlagen.

Kwaliteit van de koffie
Een andere conclusie is dat wanneer bestuivers, zoals bijen, vrije toegang hebben tot de koffieplanten, de koffiebessen 7 procent zwaarder worden, wat de kwaliteit van de koffie vergroot. “Dus de effecten van bestuiving en ongediertebestrijding vullen elkaar goed aan. Allebei zijn ze van groot belang voor grotere oogsten”, zegt Steffan-Dewenter. “Vogels en vleermuizen zorgen voor meer bessen, de bijen en andere bestuivers voor betere kwaliteit van de bessen.”

Twee roodoogmakikikkers op een tak. Foto: Thomas Cory, 2007.

Twee roodoogmakikikkers op een tak. Foto: Thomas Cory, 2007.

Koffie verbouwen zonder schaduw
Het onderzoek vond plaats terwijl juist net meer koffieplantages rond Afrika’s meest beroemde berg de stap maken richting nieuwe zon-tolerante vormen van koffie verbouwen. De koffieboeren hoeven daarmee minder schaduwbomen te plaatsen op hun plantages. Dat betekent meer ruimte voor koffieplanten, is daarbij de gedachte.

Habitat
Toch blijkt deze gedachte dus een misrekening. Juist de bomen zorgen, naast schaduw voor de koffieplanten, voor een belangrijke habitat voor de vogels, vleermuizen en bijen. Het behoud van de biodiversiteit is een van de belangrijkste eisen in de SAN Standaard voor Duurzame Landbouw, waarop de certificering van de Rainforest Alliance haar criteria baseert.

Deze onafhankelijke studie laat maar weer eens zien dat landbouw goed samen kan gaan met natuurbescherming. Maar niet alleen het milieu en klimaat zijn bij gebaat bij het plaatsen van schaduwbomen. De gratis diensten die de bijen, vogels en vleermuizen, die huizen in de bomen, leveren komen dus ook ten goede aan de koffieboer.

Een mooie samenwerking van mens en dier.

One thought on “Betere kwaliteit koffie dankzij bijen, vogels en vleermuizen

  1. Pingback: Recordkwaliteit voor Rainforest Alliance gecertificeerde koffie | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s