Een van de 1,6 miljard

Hector Elias Chavarría Guzmán, bosbeheerder in Colombia

billion-header
1.6 miljard mensen zijn afhankelijk voor bossen voor hun levensonderhoud.
In een nieuwe serie blogs stellen wij er een voor.

De dag begint standaard om 7 uur ‘s ochtends voor bosbeheerder Hector Elias Chavarría Guzmán. Hij werkt bij het bedrijf Reforestadora El Guásimo, dat dennenbossen beheert in Yarumal, Colombia die door de Rainforest Alliance zijn gecertificeerd voor de FSC (Forest Stewardship Council). Om 3 uur ’s middags gaat hij weer naar huis naar zijn familie.

Hector is zeer gepassioneerd over zijn werk en hij is dan ook erg dankbaar voor de maatregelen die Reforestadora El Guásimo heeft genomen om zowel haar werknemers als de biodiversiteit te beschermen en de lokale gemeenschap te helpen. ‘We voelen ons hier thuis”, zegt hij. “Iedereen is erg tevreden met dit bedrijf.”

Onaangetast bos
Reforestadora El Guásimo beheert bijna 11.000 hectare aan bos in Yaramul. Daarvan zijn zo’n 3000 hectare inheems bos of onaangetast beschermd bos. Dit is een harde eis voor certificering. De rest van het gebied dat het bedrijf beheert is ‘werkbos’, vanwaaruit jaarlijks ongeveer 450 hectare per jaar wordt gekapt.

Werknemers en families
Chavarría is blij met de inzet van zijn bedrijf om het milieu en het bos te beschermen. Het meest dankbaar is hij voor wat het bedrijf doet voor haar werknemers en hun families. “Als je een ongeluk hebt en je raakt arbeidsongeschikt, blijven ze je toch betalen. Waar er geen parken waren om vrije tijd met je gezin door te brengen, heeft het bedrijf kleine parken opgezet. Ook heeft bedrijf boeken gebracht, in die gebieden waar daar grote behoefte aan was. Ze kijken wat er precies nodig is en leveren dat.”

Het bedrijf zorgt ook voor schone degelijke huizen voor de werknemers en voor goede medische zorg voor het personeel. Allebei zijn het belangrijke criteria voor Rainforest Alliance certificering.

Duurzaam bedrijf
Werken voor de Reforestadora is dan ook een felbegeerde baan. Werknemers dragen dan ook vaak hun familieleden aan als er een vacature zich aandient. “Een duurzaam bedrijf kan ons ook onderhouden”, zegt Chavarría. “Als een bedrijf winstgevend is, zullen wij er allemaal van profiteren.”

Zogeheten werkbossen zijn lang niet zo fotogeniek als weelderige, maagdelijke regenwouden, maar ze zijn van groot belang om het landschap in houtproducerende regio’s te beheren en beschermen. En betrokken werknemers als Hector Elias Chavarria Guzmán zijn weer van vitaal belang voor het succes van duurzame bedrijven als Reforestadora El Guásimo.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s