Klimaatverandering/Landbouw

Wat is beter voor het klimaat: duurzame veehouderij of geen vlees eten?

Aangezien koeien en ander vee een aanzienlijk deel produceren van de broeikasgassen die ons klimaat bedreigen, wordt minder vlees eten algemeen beschouwd als een van de belangrijkste acties die we hiertegen kunnen ondernemen. De website Climate Central stelt een andere optie voor: duurzame veehouderij.

Een onderzoek, dat vorige week werd gepubliceerd op de wetenschappelijke website PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) concludeert dat wanneer veehouders efficiënter en duurzamer met hun land en vee omgaan ze effectiever de uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen dan wanneer consumenten wereldwijd minder vlees en melk zouden eten. Daarvoor zouden ze onder meer hun vee voedsel met hogere energiewaarde moeten geven, minder land moeten gebruiken voor het grazen en efficiënter omgaan met het land dat ze wel gebruiken. 

Koeien in Costa Rica op CATIE-boerderijGezonde toekomst
Sabrina Vigilante, directeur Strategische Initiatieven van de Rainforest Alliance is het ermee eens dat betere duurzame efficiency op boerderijen belangrijker kan zijn voor ons wereldklimaat dan wanneer we vegetarier worden. “Het beste advies om ervoor te zorgen dat we een gezonde toekomst hebben voor onze planeet zou natuurlijk zijn allebei: én het verminderen van vlees eten en meer duurzame veehouderij.”

De Rainforest Alliance zet zich al heel lang in om de impact van landbouwactiviteiten op het wereldwijde milieu tegen te  gaan.

Duurzame veehouderij
Daarvoor heeft de organisatie in 2010 een set standaarden geïntroduceerd voor duurzame veehouderij. Vigilante: “Deze standaarden bestaan uit een set principes en criteria voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, het herstellen van aangetast land, het tegengaan van ontbossing en de bescherming van de bodem, beken en rivieren. Daar bovenop bestaan de standaarden uit verplichtingen voor voeding en dierengezondheid en welzijn en verplichte afwisseling van weilanden voor begrazing.”

Voedselonzekerheid
Koeien Costa RicaHet weghalen van het dieet zou in veel delen van de wereld ontzettende gevolgen hebben, volgens het onderzoek. “In ontwikkelingslanden, waar de aanwezigheid van voedsel gevoelig is door fluctuerende voedselprijzen, zou het wegnemen van vlees uit het dieet van mensen leiden tot grotere honger en ondervoeding.”

Broeikasgassen
Veeproductie en –houderij is verantwoordelijk voor 12 procent van de uitstoot van broeikasgassen en is tegelijk de grootste oorzaak voor ontbossing in onder meer het Amazonegebied. Door hun landgebruik te verbeteren en te werken met meer duurzame efficiency kunnen boeren die uitstoot met 23 procent verminderen en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van onze bossen en natuurlijke bronnen.

One thought on “Wat is beter voor het klimaat: duurzame veehouderij of geen vlees eten?

  1. Als je weet dat 3 procent van de aarde gras is en 25 procent va deze wereld van de zuurstof voorziet dan denk ik dat wij blij mogen zijn met onze vee-boeren

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s