Landbouw

De ‘man achter onze chocolade’ bezoekt Europa

Momenteel dingt de Rainforest Alliance mee voor een DoGooder Video Award met de film The Man Behind Your Chocolate. De man over wie de film gaat, Adrien Koffi Kouadio is het gezicht geworden van de cacaoboeren in zijn land, Ivoorkust. Hij kreeg onlangs de kans om eens te kijken wat er eigenlijk precies met zijn bonen gebeurt. In Europa. 

The Man Behind Your Chocolate was al eerder finalist op het New Yorkse Festival World’s Best TV & Films™en geeft een mooie inkijk in het leven van een Ivoriaanse cacacoboer. Adrien laat zien hoeveel werk en passie er nodig is voor duurzame cacaoteelt. Nu zijn we bezig met een vervolgfilm, waarmee we cacaoproducenten en bedrijven hiervan bewust wllen maken en willen uitnodigen om ook de stap te maken richting duurzaamheid, middels onze certificering.

adrien-family-627x417

Adrien en zijn familie in de film The Man Behind Your Chocolate.

Van boon tot reep
Samen met productiebedrijf Nice and Serious werken we aan het verhaal over de cacaoboon. Van boon tot reep, van boer tot consument, van plantage tot supermarkt. En dat door de ogen van cacaoboer Adrien. Want Adrien had er tot voor kort geen idee van wat er precies met zijn cacaobonen verder gebeurt, nadat ze zijn plantage hebben verlaten. Ook al verbouwt hij al zijn hele leven het gewas. Sterker nog, voordat hij meedeed met de Rainforest Alliance films, had hij nog nooit een chocoladereep geproefd!

En zo mocht Adrien, onder toeziend oog van een filmploeg, op reis naar Europa. Naar Londen wel te verstaan. Om te kijken hoe er nu precies met zijn bonen wordt omgegaan.

Cultuurshock
Voor iemand die nog nooit verder kwam dan zijn eigen streek, ook niet verder in Ivoorkust, was Londen dan ook een hele cultuurshock. Vooral de metro maakte grote indruk. Adrien bracht een bezoek aan zijn favoriete voetbalclub Chelsea en maakte voor het eerst kennis met ijs op een schaatsbaan. Maar de Londense bevolking maakt de grootste indruk, vooral de grote hoeveelheid mensen en de diversiteit.

Chocoladefabriek
Adrien kreeg eindelijk te zien wat er met zijn bonen gebeurt in een grote chocoladefabriek. Hij zag met welk proces cacaobonen veranderden in chocolade, en hoe de experts de recepten maken voor de verschillende repen. Hij was overweldigd te horen dat de fabriek in een halve dag soms wel vier ton aan cacao verwerkt. Dat is evenveel als zijn jaarproductie in Ivoorkust. Hij had geen idee dat chocolade zo populair is in Europa. Een bezoek aan een grote supermarkt overtuigde hem daarvan.

Adrien bij de Big Ben in Londen.

Adrien bij de Big Ben in Londen.

Groene kikkertje
Het zien van het groene kikkertje, het keurmerk van de Rainforest Alliance op verschillende producten maakte hem erg trots. Het gaf hem het gevoel deel te zijn van de handelsketen, onderdeel van iets heel groots. En dat wil hij graag delen met andere boeren die nog niet gecertificeerd zijn.

En dat is ook precies het doel van de nieuwe film. Dat producenten waar ook ter wereld onderdeel zijn van een grote globale beweging. Een beweging die zich inzet om de productie van  goederen en diensten duurzamer te maken.

Certificering
Het werk rond certificering van cacaoboeren in Ivoorkust kreeg de laatste jaren een enorme vlucht. Met dank aan grote merken en bedrijven als Mars, Unilever, Kraft en Hershey. In de afgelopen zes jaar ontvingen 85.000 Ivoriaanse plantages Rainforest Alliance certificering. Samen zijn ze goed voor meer dan 410.000 hectare land. Een studie uit 2012 laat zien dat het netto inkomen op deze boerderijen 291 procent hoger is dan op niet-gecertificeerde boerderijen in Ivoorkust.

Steeds meer bedrijven erkennen dat duurzaamheid, zowel op gebied van milieu maar ook op sociaaleconomisch vlak, essentieel is voor het voortbestaan van de cacaovoorraad wereldwijd. En dat Rainforest Alliance certificering daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren om dat te bereiken.

One thought on “De ‘man achter onze chocolade’ bezoekt Europa

  1. Pingback: duurzaam armoedige cacaoboer wint videoprijs #MEERDANNIKSENMEERVANDAT | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s