Dieren

5 Dieren die je helpt beschermen samen met Rainforest Alliance

Vandaag is het voor het eerst Word Wildlife Day, uitgeroepen door de VN. Daarom 5 Dieren op een rijtje die je helpt te beschermen door te kiezen voor producten met het Rainforest Alliance keurmerk.

Omdat steeds meer dieren, planten en ecosystemen ernstig bedreigd zijn hebben de Verenigde Naties vandaag, 3 maart, uitgeroepen tot World Wildlife Day. In zijn speech roept Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon dan ook om een einde te maken aan de illegale handel in dieren en dat we met zijn allen werken aan een toekomst “waarin mensen en dieren samenleven in harmonie.”

En dat past precies bij de visie van de Rainforest Alliance: een wereld waarin de mens en de natuur gezamenlijk floreren. Daarom vandaag een blik op 5 bijzondere dieren die je helpt beschermen als je kiest voor producten met het Rainforest Alliance keurmerk.

1. Chimpansees

Chimpansee mother and baby

Chimp with baby. ©Alan Feldstein.

In Ivoorkust werkt de Rainforest Alliance samen met cacaoboeren en de Wild Chimpansee Foundation (WCF) aan de bescherming van de unieke biodiversiteit van het nationale park Taï. Dit park is deel van het grotere Taï-Sapo woud op de grens van Ivoorkust en Liberi, het grootst aaneengesloten stuk tropisch woud in westelijk Afrika. Maar het park is vooral bekend vanwege de wilde chimpansees die er leven. De Rainforest Alliance-gecertificeerde cacaoboeren in dit gebied spelen een rol bij de bescherming van het park en de biodiversiteit. Onder meer door bufferzones in te richten tussen de cacaoplantages en het park om zo te voorkomen dat agrarische activiteiten het park aantasten.

2.Langstaartotters

Langstaartotter. Foto: Claudio Timm/Flickr Creative Commons

Langstaartotter. Foto: Claudio Timm/Flickr Creative Commons

In Costa Rica ontving recent het eerste veebedrijf Rainforest Alliance certificering voor haar melkproductie. De commerciële melkboerderij CATIE (Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza) beschermt in haar bedrijfsvoering onder meer de bosgebieden die aan de boerderij grenzen, zodat deze een veilige habitat vormen voor wilde dieren. De boerderij inventariseert welke zoogdieren en vogels op het terrein worden gespot. Daaronder horen onder meer bedreigde diersoorten zoals de langstaartotter (Lontra longicaudis).

3. Nachtaapjes

night-monkey-2-copyOp een aantal Rainforest Alliance gecertificeerde koffieplantages in Colombia deed het Colombiaanse onderzoeksinstituut Cenicafe vorig jaar onderzoek naar wat voor dieren er leven.  Met hulp van cameravallen en zenders ontdekten de onderzoekers twaalf verschillende soorten zoogdieren in de schaduwbomen en andere vegetatie op de plantages, zoals kinkajoes (Potos flavus), olingo’s (Bassaricyon gabbii) and witsnuitneusberen (Nasua nasua). Het meest opmerkelijke is het zeldzame en bedreigde nachtaapje (Aotus lemurinus) dat regelmatig te vinden is op de boerderijen. De onderzoekers concludeerden dat de diertjes bijna even vaak voedsel zoeken op de schaduwrijke koffieplantages als in het nabij gelegen regenwoud.

4. Aziatische olifanten

Aziatische olifanten in het Yala National Park in Sri Lanka. Foto: Pieter Verbeek.

Aziatische olifanten in het Yala National Park in Sri Lanka. Foto: Pieter Verbeek.

In de gecertificeerde bosconcessies in het Deramakot Bosreservaat in Maleisië lopen wilde Aziatische olifanten rond. De populaties in deze gebieden, waar de bossen duurzamer worden beheerd, zijn de populaties van sommige zoogdieren zelfs groter dan in de beschermde natuurparken in de buurt. Uit onderzoek met cameravallen bleek dat het aantal gefotografeerde zoogdieren groter te zijn dan in de niet-duurzaam beheerde bossen. Een aantal zoogdieren lieten zelfs een hogere aanwezigheid in de gecertificeerde bosgebieden zien, zoals de olifanten en de orang-oetans.

5.Sumatraanse tijger

Winnaar in de categorie Wilde Dieren: The Tiger door Kyle Archerd. De Siberische tijger, ook wel bekend als de Amur-tijger, is de grootste katachtige ter wereld. Hij leeft voornamelijk in de uitgestrekte berkenbossen van het verre oosten van Rusland.

Om ontbossing tegen te gaan en de Sumatraanse tijger te redden, moedigt de Rainforest Alliance samen met het Wereld Natuur Fonds koffieboeren in Indonesië aan om zich te vestigen buiten de grenzen van het nationaal park Bukit Barisan Selatan, zodat deze een veilige thuisplaats voor de ernstig bedreigde tijger kan zijn.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s