Landbouw

Eerste veeboerderij in Costa Rica ontvangt certificering

Het Rainforest Alliance keurmerk is vooral bekend vanwege duurzame koffie, cacao of thee. Sinds kort is er in Costa Rica ook een melkboerderij die gecertificeerd is. Naast een diervriendelijke behandeling van hun vee, goede arbeids- en leefomstandigheden voor de werknemers zorgt het bedrijf ook voor de natuur rondom de boerderij. Zeldzame dieren zijn al weer gespot, zoals de bedreigde langstaartotter.

De commerciële melkboerderij CATIE (Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza) is dan ook de eerste veehouderij in het midden-Amerikaanse land dat de certificering ontving. “Een belangrijke mijlpaal in de Costaricaanse vee-industrie”, zegt Ana Lucía Corrales, certificeringsmanager landbouw van de Rainforest Alliance. “Als eerste gecertificeerde melkboerderij laat CATIE zien dat melkproductie op een duurzame manier kan plaatsvinden. Een manier die ontbossing tegengaat, de emissie van broeikasgassen vermindert en de ethische behandeling van de dieren voor ogen heeft.”

Koeien in Costa Rica op CATIE-boerderij
Rainforest Alliance en vee
Overigens is het bedrijf niet de allereerste veehouderij. Rainforest Alliance certificeerde al eerder veebedrijven in Brazilië en Guatemala. De SAN-standaard voor duurzame veehouderij, waarop de certificering is gebaseerd, werd al in 2010 gelanceerd. In deze standaard staan dierenwelzijn, duurzaam landgebruik en vermindering van klimaatverandering centraal. Om aan de certificering van de Rainforest Alliance te voldoen moeten veebedrijven voldoen aan deze standaard.
CO2-voetafdruk
Zo moeten ze hun vee toegang geven tot graslanden om te grazen en de dieren goed behandelen. Gecertificeerde boerderijen moeten hun CO2-voetafdruk verkleinen. Door bijvoorbeeld de dieren makkelijker te verteren voedsel te geven, zodat ze minder methaangas produceren, door mest behandelen en door de bomen op de weilanden en in nabijgelegen bosgebieden beschermen. Bovenal zijn de boerderijen verplicht om waterwegen te beschermen, goede afvalbeheersystemen over te nemen en om voor het welzijn van hun werknemers en hun families te zorgen.

Koffie
CATIE is gevestigd in de weelderige vallei van Turrialba en beslaat meer dan 600 hectare grond. Die wordt overigens niet alleen gebruikt voor het houden van vee, maar ook voor het verbouwen van koffie en suikerriet. Zo’n 165 hectare van het totale oppervlak is bestemd voor de 324 koeien, waaronder 123 melkkoeien. Het bedrijf levert de melk aan Dos Pinos, een van de grootste zuivelproducenten van het land.

Kwaliteit én milieuvriendelijk
“Het verdienen van de Rainforest Alliance certificering is een belangrijk voor CATIE”, zegt directeur José Joaquín Campos. “Als een commerciele boerderijen willen we de milieu- en duurzame praktijken in balans hebben met de winstgevendheid van ons bedrijf. Ons bedrijf zal nu als een bron dienen voor training en educatie. Dat geeft ons de kans om te laten dat het mogelijk is om én een kwaliteitsproduct te leveren én tegelijk het milieu te beschermen.”

Bossen
Het bedrijft beschermt de bosgebieden die aan de koffieproducerende delen van de boerderij grenzen, zodat ze een habitat vormen voor wilde dieren. De boerderij inventariseert welke zoogdieren en vogels op het terrein worden gespot. Daaronder horen onder meer bedreigde diersoorten zoals de langstaartotter (Lontra longicaudis).

Om te voldoen aan de SAN-standaarden moest CATIE verder sociaal duurzame bedrijfspraktijken overnemen die de rechten en het welzijn van arbeiders respecteren en hen voorzien van goede huisvesting, elektriciteit en water.

One thought on “Eerste veeboerderij in Costa Rica ontvangt certificering

 1. Vele kleine en middel grote boeren kunnen aan deze certificering voldoen. Het zelfde geldt voor het biologische boeren. Het grote probleem is dat de kosten om gecertificeerd te worden ieder jaar zo hoog zijn, dat ze het simpel weg niet kunnen betalen. Hierdoor is het alleen weggelegd voor grote organisaties.
  Voor het behouden en onderhouden van oerwoud op hun boerderijen geldt eigenlijk het zelfde. Hiervoor kunnen ze een subsidie van 67 $US per hectare per jaar krijgen. 15% hiervan moet men dan afdragen aan een controleur, en de onderhoudskosten die er dan nog bijkomen maakt het simpelweg niet zinvol. De gedachte is 2 bomen leveren mij meer op per jaar, en veel minder werk.
  Wat ik eigenlijk zeg is, dat het een te grote investering is en daardoor niet rendabel.
  Als wij als westerse wereld, ontbossing, biologische landbouw, en biologische veehouderij willen stimuleren in deze gebieden. Dan zullen we er voor moeten zorgen dat het haalbaar, en zeer belangrijk rendabel wordt voor deze mensen.
  Doen wij dit niet, dan kunnen wij nog zoveel geld aan organisaties doneren die hier voor strijden. Maar uiteindelijk zullen we alles kwijt zijn.
  Laten we niet zeggen dat die mensen slecht en crimineel zijn, want uiteindelijk hebben onze voorouders hierin het westen het zelfde gedaan. Ook hier in west Europa hebben we oerwouden gehad.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s