Landbouw

Maak kennis met een duurzame bananenplantage

Bananen zijn misschien wel het meest gegeten stuk fruit ter wereld. Elk jaar wordt er een slordige 100 miljoen ton aan bananen geproduceerd. We eten jaarlijks 120 van deze langwerpige vruchten per persoon, ongeveer gelijk aan 15 kilo per jaar. 15 procent van de bananen is afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde plantages. Walnut Farm in Costa Rica is er een van.

De banaan vindt haar oorsprong in een groot gebied, dat zich uitstrekt van Zuid-Azië tot Papoea Nieuw-Guinea. Al zevenduizend jaar geleden werd de vrucht gecultiveerd. Handelaren brachten de banaan naar Afrika, waar uiteindelijk de Spanjaarden en Portugezen de vrucht leerden kennen alvorens het mee te brengen naar Midden-Amerika.

Belangrijke inkomstenbron 
Vandaag de dag produceert Latijns-Amerika ongeveer 80 procent van de bananen ter wereld. Niet voor niets is de banaan in deze landen een belangrijke bron van het nationaal inkomen en voor werkgelegenheid. Daarnaast is het ook voor veel kleine boeren economieën en gemeenschappen een belangrijke basis.

Duurzame agrarische praktijken
De Rainforest Alliance werkt samen met kleine en grote bananenproducenten in landen als Guatemala, Honduras, Costa Rica, Panama en Ecuador om duurzame agrarische praktijken op te zetten. Dat zijn manieren van bananen verbouwen, die het milieu helpen beschermen maar ook zorgen voor een beter leven voor de werknemers op de plantages en hun gezinnen. Denk aan de bescherming van grond en water op de plantages, maar ook aan de gezondheid en de rechten van werknemers en het ondersteunen van lokale gemeenschappen.

Momenteel is namelijk 15 procent van de internationaal verhandelde bananen afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde plantages. Ons werk heeft dus een behoorlijke impact.

Walnut Farm
Maak kennis met een van de Rainforest Alliance gecertificeerde plantages in onderstaande diaserie: Finca Nogaleen plantage aan de Caribische kust van Costa Rica die haar bananen levert aan Chiquita.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

2 thoughts on “Maak kennis met een duurzame bananenplantage

  1. Pingback: De 8 best gelezen blogs van 2014 | The Frog Blog Nederland

  2. Pingback: Steeds meer bananen in Nederland met Rainforest Alliance keurmerk | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s