Klimaatverandering/Landbouw

Helpt certificering boeren weerbaar te zijn tegen klimaatverandering?

Veel van ’s werelds meest populaire voedsel is behoorlijk kwetsbaar voor de veranderingen van ons klimaat. Koffie en cacao zijn bijvoorbeeld zeer gevoelig voor schommelende temperaturen en onregelmatige regenval. Rainforest Alliance wil met haar certificering koffie- en cacaoboeren helpen  hun weerbaarheid te vergroten tegen deze klimaatveranderingen.

Dat het klimaat een impact heeft op deze gevoelige gewassen blijkt wel uit een schatting van het Internationale Centrum voor Tropische Landbouw (CIAT). Volgens dit centrum zal in 2050 het gebied dat geschikt is om koffie en cacao te verbouwen dramatisch gekrompen zijn. Met de nodige gevolgen voor de miljoenen boeren die afhankelijk zijn van de productie van deze gewassen. De meeste van hen zijn kleinschalige boeren, die hun winsten rechtstreeks nodig hebben voor basisbehoeften als voedsel, medicijnen en schoolbijdragen voor hun kinderen.

 

Certificering
Rainforest Alliance certificering is voor boeren een waardevol instrument om hun bedrijfsvoering te verbeteren op sociaal, milieuvriendelijk en economisch gebied. Tegelijkertijd helpt het om diverse ecosystemen te beschermen. Om de certificering te krijgen moeten de boeren voldoen aan de strenge eisen van de SAN Standaard, van het duurzame landbouwnetwerk SAN (Sustainable Agriculture Network).

Klimaatmodule
Sinds 2011 bevat deze Standaard een vrijwillige klimaatmodule.  Deze module bevordert onder meer maatregelen die boeren op hun eigen boerderijen en plantages kunnen nemen om zich aan te passen aan het veranderend klimaat.

Herziening
De SAN standaard wordt continu opnieuw herzien en verbeterd. Dit jaar vindt er weer een nieuwe herziening plaats. Wanneer de recente veranderingen later dit jaar officieel worden aangepast, zullen deze criteria voor klimaatverandering een meer centrale rol gaan spelen in de Rainforest Alliance certificering. Zo zal het instrument nog meer een drijvende kracht zijn voor boeren om maatregelen over te nemen om hun weerbaarheid te vergroten en zo minder kwetsbaar te zijn voor de gevolgen van klimaatverandering.

Klimaatverandering
Maar hoe bereid je je voor op klimaatverandering? Er zijn een aantal manier hoe boeren zich kunnen aanpassen aan en zich kunnen voorbereiden. Door bijvoorbeeld op de juiste manier schaduw gevende bomen te planten tussen de gewassen. Zo kunnen ze deze beter beschermen bij schommelende temperaturen en onregelmatige regenval. Het is een vereiste om Rainforest Alliance certificering te krijgen. Verder vereist certificering ook het gebruik van inheemse boomsoorten, die een belangrijke rol spelen in het behoud van de lokale biodiversiteit.

Onderzoek
Ook is het noodzakelijk om onderzoek en evaluatie te stimuleren rond nieuwe soorten gewassen. Sommige rassen die we vandaag de dag verbouwen zullen namelijk met de toekomstige klimaatomstandigheden minder productief zijn.

‘CO2-koffieproject’
In Oaxaca, in Mexico, experimenteren koffieboeren al met de impacts van klimaatverandering. Hier werkt de Rainforest Alliance samen met groepen boeren aan innovatieve ‘CO2-koffieprojecten’, die duurzame certificering gebruiken om klimaatweerbaarheid op te bouwen. “Het beschermen van koffie is een belangrijke langetermijnvraagstuk”, zegt says Jóse Guadalupe Pérez Gomez, manager bij Pronatura Sur, een lokale NGO in Mexico, die samenwerkt met de Rainforest Alliance aan dit project. “Dit ‘CO2-koffie project’ is speciaal gericht om de kwetsbaarheid van koffieplantages te verminderen. Door hun microklimaat te stabiliseren en de koffiemarkt te beschermen.”

De aanpak van potentiële bedreigingen van klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Doel van de Rainforest Alliance is om de voordelen van certificering voor boeren verder te ontwikkelen en te verbeteren. We delen graag onze vorderingen met u, en horen graag wat u ervan vindt.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s