Landbouw

De cacao gedijt beter in het bos

Veel ontbossing in West-Afrika wordt volgens onderzoekers veroorzaakt door cacaoteelt. Om de productiviteit te vergroten is men overgestapt op een monocultuur van cacao, waarbij geen ruimte voor andere bomen overbleef op de grond.

Die trend zette zo’n 40 jaar geleden op tegelijk met de steeds groter wordende vraag naar cacao. De cacaoboom is een langzaam groeiende boom. In het wild groeit de boom in de schaduw van het bladerdak van andere hogere bomen.In grote delen van Ghana en Ivoorkust wordt cacao dan ook verbouwd op plantages, waarbij de cacaobomen in dichte rijen op elkaar worden geplant. Zonder enige bescherming van schaduwbomen, zoals ze die in het wild wel hebben.

In Ivoorkust heeft maximaal de helft van de plantages iets van schaduwbomen. In Ghana wordt 35 procent van de cacao geteeld in de volle zon.

 

Regenwouden
“De cacao we hier in Europa gebruiken komt niet uit regenwouden met grote biodiversiteit aan wilde dieren, maar meestal uit secundaire vaak gedegradeerde bossen in West-Afrika”, legt Eric Servat op, verantwoordelijke voor duurzame inkoop voor zuidelijk Europa van de Rainforest Alliance. Hij bezocht onlangs Ghana voor het eerst.

Monocultuur
Er zijn verschillende redenen waarom boeren kiezen voor de monocultuur, zegt Goetz Schroth, directeur cacao van de Rainforest Alliance:

  • Cacaoboeren gebruik meer en meer hybride planten die zijn ontwikkeld om meer in de zon te kunnen produceren
  • De boeren hebben geen toegang tot de legale markt voor de verkoop van hout. Ze hebben zodoende ook geen prikkel om andere bomen te laten groeien tussen hun cacaobomen.
  • De cacaoteelt is ook deels ontwikkeld door migranten die niet beschikken over de voorvaderlijke kennis over de ingewikkelde agrobosbouwkunde. Zij stellen vast door gebrek aan ventilatie en door het opeengepakt groeien van cacaobomen leidt tot ziektes, zoals  zwartrot. Ook zien ze dat de apen en knaagdieren zich voeden met de cacaopeulen.

Duurzame landbouw
Rainforest Alliance en haar partners zijn boeren die werken volgens de principes van duurzame landbouw. Ze zijn gericht op de bescherming van de biodiversiteit, de verbetering van de levensomstandigheden van de lokale gemeenschappen en tegelijkertijd op de hogere productiviteit van hun gewassen.

Agrobosbouw
De Rainforest Alliance pleit dan ook voor agrobosbouw, waarbij de nadruk ligt op het gebruik van bomen op de landbouwpercelen. Volgens de SAN Standard (waar de Rainforest Alliance haar certificering op baseert voor landbouwbedrijven) moeten er tenminste twaalf tot achttien verschillende boomsoorten per hectare worden geplant om de juiste diversiteit te creëren. Een minimum van negen schaduwboomsoorten is verder vereist voor het verkrijgen van certificering. Het doel is om 30 procent schaduw te ontwikkelen op de plantages.

Schaduwbomen
Ook kunnen oude plantages nieuwe leven worden ingeblazen door de beste cacaobomen af te wisselen met schaduwbomen die de bodem verrijken.

Onder een dicht bladerdak
Toch zijn er nog vrij weinig cacaoplantages die traditioneel gevestigd zijn onder een dicht bladerdak, zoals bijvoorbeeld nog in sommige regio’s in Kameroen of in Midden-Amerika, vanwaar de cacao werd geïmporteerd naar de landen die nu ’s werelds grootste producenten zijn: Ivoorkust, Ghana en Indonesië. De opbrengsten zijn weliswaar lager in deze dichtbeboste plantages, maar ze gaan wel langer mee. Met deze oorspronkelijke vorm van cacaoteelt zullen boeren uiteindelijk meer inkomsten genieten omdat de cacao van veel betere kwaliteit is. De schaduw zorgt namelijk voor veel betere rijping van de vruchten, een ontwikkeling die de producten een smaak oplevert waar de echte kenners voor gaan.

Hiervoor heeft de Rainforest Alliance pilotprojecten lopen ten noorden van Cuzco, Peru. We profiteren ook van de initiatieven die we tien jaar geleden in El Salvador hebben gelanceerd als “Koffie en Biodiversiteit”.

Vruchtbaarheid
Met agrobosbouw wordt de vruchtbaarheid van de bodem beschermd, net als de watervoorraden op het land. De bomen voorkomen erosie en slaan CO2 op. Voor lokale gemeenschappen hebben de bossen allerlei profijt. Zowel op sociaal en cultureel vlak, maar als bron voor vele medicijnen. Daarnaast worden waterbronnen en heilige plaatsen beschermd voor toekomstige generaties.

Kortom, iedereen wint. Daarom heeft de Rainforest Aliance de terugkeer van de cacaoteelt in het bos voor ogen.

One thought on “De cacao gedijt beter in het bos

  1. Pingback: 10 Dingen die je moet weten over Klimaatslimme Landbouw | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s