Biodiversiteit/Bosbouw

Radiospots Nicaragua moeten bosbranden voorkomen

De afgelegen Noord-Atlantische Autonome Regio (RAAN) van Nicaragua wordt geteisterd door bosbranden. Ze zijn zowel zegen als vloek. Aan de ene kant helpen de branden de werking van het lokale ecosysteem. Zo helpen ze zaailingen van dennenbomen ontkiemen. Helaas zijn er meer branden dan de natuur aankan, en zorgen ze vooral voor de verwoesting van het kostbare bos. De Rainforest Alliance is een radiocampagne gestart om de lokale bevolking daarvan bewust te maken.

Een van de belangrijkste reden voor de branden is namelijk dat ze door de lokale bevolking worden veroorzaakt. Door een gebrek aan goede afvalverwerkingssystemen verbranden de mensen in dit gebied het afval op hun erf of op plekken buiten het dorp. Vaak veroorzaken ze daarbij ernstige bosbranden die het delicate ecologisch evenwicht van de wouden in dit bosrijke gebied verwoesten.

 

De waarde van het bos
De Rainforest Alliance is daarom een nieuwe meertalige radiocampagne in het Midden-Amerikaanse land gestart. Daarmee wil ze de voornamelijk inheemse Miskito en Mayangna gemeenschappen in RAAN meer leren over de waarde van hun bossen en hoe ze bosbranden kunnen voorkomen.

Radiospots
De eerste fase van die campagne bestaat uit radiospots die de lokale bevolking oproepen om voorzichtig te zijn met bosbranden, meer samen te werken met lokale coöperaties en om in breder gemeenschapsverband mee te doen met de bescherming van het bos. De spots worden gewaardeerd in de dorpen. “Door de radiospots heb ik geleerd waarom ik niet mijn huisvuil moet verbranden, hoe ik op een goede manier mijn afval kan verwerken en waarom we voorzichtig moeten zijn met vuur, omdat het onze bossen beschadigt”, zegt Emilia Portes, die in de inheemse gemeenschap van Puerto Cabeza woont, de hoofdplaats van de regio.

Respect voor de bossen
Portes: “Ik vind het erg goed dat de spots zowel in het Spaans, Miskito als Mayangna zijn. Iedereen verstaat ze dus niemand kan nu meer zeggen dat hij ze niet heeft begrepen. Hopelijk helpen ze om de houding hier te veranderen zodat we allemaal meer respect krijgen voor onze bossen.”

De radiospots zijn in nagenoeg in elk dorp in RAAN te horen. De meeste dorpen liggen aan de rivier de Cocos, de natuurlijke grens met buurland Honduras. De radiospots worden verzorgd door verschillende kleine lokale radiozenders in deze regio, die vooral bestaat uit vochtige tropische bossen en drogere savannes vol dennenbomen.

Bosbouw
“Met dank aan de spots gaan veel mensen, die niet eens wisten dat er cooperaties zijn, nu naar hen toe om met ze samen te werken. We verwachten dan ook een belangrijke toename in de deelname in bosbouwbedrijven”, zegt Rainforest Alliance-medewerkster Gloria Lopez, die in Nicaragua met dit initiatief werkt. “Vaak bezoeken we een gemeenschap en praten we over allerlei onderwerpen als samenwerken of waarom bosbeheer zo belangrijk is, maar worden onze woorden weer vergeten als we weer weg zijn. Nu met deze radiospots blijft de boodschap meer hangen, omdat de mensen het steeds weer opnieuw voorbij horen komen. Het maakt ons werk veel effectiever.”

Lokale beweging
De radiobooschappen zijn het begin van een belangrijke lokale beweging om meer bewustzijn te creëren over de enorme mogelijkheden die bosbeheer te bieden heeft. En om te benadrukken hoe belangrijk het is om hele gemeenschappen aan boord te krijgen van duurzame bosbeheer en bosbescherming.

De Rainforest Alliance werkt met lokale gemeenschappen in bossen en kleine ondernemingen die leven van bosproducten, zowel hout als niet-hout. Daarbij gebruiken we methoden die ecosystemen intact houden, zodat deze water kunnen blijven filteren, grond kunnen blijven stabiliseren, CO2 kunnen blijven opnemen en onderdak en een thuis kunnen blijven vormen voor wilde dieren. Verantwoordelijk oogsten van deze bosproducten is slechts de eerste stap naar duurzaam bosbeheer. Daarom helpen we ook lokale gemeenschappen om concurrerende bedrijven te worden, die winst maken en zichzelf in de globale markt overeind kunnen houden.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s