Een van de 1,6 miljard

Meghan Casey van Chilamate Rainforest Eco-Retreat

billion-header
1.6 miljard mensen zijn afhankelijk voor bossen voor hun levensonderhoud. In een nieuwe serie blogs stellen wij er een voor.

In 2006 kochten Meghan Casey en haar echtgenoot Davis Azofeifa het 21-hectare grote junglereservaat Chilamate in Costa Rica. Ze richtten er de Chilamate Rainforest Eco Retreat op, een Rainforest Alliance geverifieerde ecolodge. We spraken met Meghan over het reservaat, waar maar liefst 500 verschillende soorten vogels voorkomen, 300 soorten bomen en bijna 140 soorten zoogdieren.

 

Hoe zijn jij en je echtgenoot eigenaar geworden van dit gebied?
“In 2006, net na de geboorte van onze dochter, wilden mijn man en ik een familieproject opzetten om de natuur te beschermen . Op een dag liepen we langs de rivier en besloten we om het gebied iets verder te verkennen dan normaal. Toen ontmoetten we wat mensen die de beheerders van het gebied bleken te zijn. Ze lieten ons rondkijken en we vroegen of de eigenaar toevallig wilde verkopen. Een paar dagen laten kregen we een telefoontje. De eigenaar had moeite het gebied te onderhouden, maar wilde het alleen verkopen aan iemand uit de regio Sarapiqui, die het land ook wil beschermen. En dat is mijn man.”

Wat doen jullie precies om jullie Eco-Retreat te beheren met oog op duurzaamheid?
“Zodra we begonnen met de bouw van onze lodge kregen we de Rainforest Alliance handleiding voor duurzame toerismepraktijken. We volgden een aantal trainingsessies van de Rainforest Alliance. We leerden nog meer toen de onderzoekers van het verificatieprogramma langskwamen bij ons om ons geweldig advies te geven over de verbeteringen die we konden doen.”

Wat voor advies precies?
“Mijn man en ik zijn altijd erg bezig geweest met duurzaamheid, maar echte zakenmensen zijn we nooit geweest. Toen de onderzoekers voor het eerst kwamen, hadden we bijvoorbeeld nog geen computer, geen website, geen geschreven materiaal en geen marketingplan. Ze gaven ons allerlei ideeën voor de zakelijke kanten van ons project.  Zo hielpen ze ons een plan te ontwikkelen voor duurzaamheid en een missie statement. Ook leerden we van ze dat we alles wat we deden op het gebied van bescherming, samen met lokale bevolking, moesten bijhouden.”

Gasten kunnen de natuur per kano ontdekken.

Gasten kunnen de natuur per kano ontdekken.

Wat voor andere duurzame bedrijfsvoering hebben jullie overgenomen?
“We gebruiken alleen maar biologisch afbreekbare zeep en schoonmaakproducten. We hebben zonnepanelen die ons een groot deel van onze elektriciteit leveren. We gebruiken levende bacteriën om ons sanitair systeem te reinigen. Al ons organische afval wordt gecomposteerd en we recyclen alles wat we kunnen recyclen. Mijn man is ook creatief met bouwen ecovriendelijke apparaten. Zo heeft hij bijvoorbeeld een systeem gebouw om regenwater om te leiden naar douches en toiletten.”

Heeft dit allemaal bijgedragen om jullie zaak financieel te laten floreren?
“Ja, de aanschaf van afvalhout en andere hergebruikte materialen van lokale bedrijven heeft onze kosten behoorlijk doen dalen. Daarnaast spreekt onze commitment aan natuurbescherming onze bezoekers enorm aan.”

Hoe steunt Chilamate de lokale gemeenschap?
“We steunen de bedrijven van onze buren zo veel we kunnen. We hebben bijvoorbeeld adresjes hier vlakbij waar we onze kaas, eieren, melk, kippen en vis kopen. We raden onze bezoekers aan om een jungle tour te boeken bij een van de lokale gidsen. Daarnaast faciliteert Chilamate Rainforest Eco Retreat een programma met de Earth University en ongeveer zestig families in onze gemeenschap, die als kleinschalige boer werken. Daarvoor organiseren we regelmatig bijeenkomsten, waarbij de boeren leren hoe ze betaalbare duurzame praktijken kunnen integreren in hun alledaagse werkzaamheden. Ook geven we korting aan gasten die een donatie geven aan de gemeenschap, of hen helpen op een andere manier.”

Wat is de volgende stap voor Chilamate?
“We zouden heel graag ons reservaat willen uitbreiden om zo nog meer van de rijke biodiversiteit van de regio te beschermen. Ook willen we dat onze buren, kleinschalige boeren, gewoon door kunnen gaan met hun werk. Het is voor hen niet altijd even makkelijk om te voorzien in hun levensonderhoud.”

Nog leuke hoogtepunten om te vermelden in jullie werk?
“Toen we hier voor het eerst kwamen, ontmoette ik steeds kinderen en ouders hier uit de regio die zelf nog nooit in het regenwoud waren geweest. Ik ben er trots op dat er vandaag de dag geen enkel kind in de drie dichtstbijzijnde scholen te vinden is, die hier nog niet is geweest. Dit jaar ontwikkelen we een programma met de lokale scholen om de leerlingen op zijn minst één keer per jaar een wandeling door het regenwoud komen maken.”

Ontdek het werk van de Rainforest Alliance met toerisme-ondernemers in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Kijk op SustainableTrip.org om te zien hoe je natuurbescherming en lokale gemeenschappen kunt steunen door een trip te boeken.

One thought on “Meghan Casey van Chilamate Rainforest Eco-Retreat

  1. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that
    I have really enjoyed browsing your weblog posts.
    After all I’ll be subscribing to your rss feed and I am hoping
    you write again soon!

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s