Landbouw

Koffieboeren Tanzania ontvangen certificering

De coöperatie Tutunze Kahawa Limited (TKL) van Tanzaniaanse koffieboeren ontving onlangs Rainforest Alliance certificering. We spraken met duurzaamheidmanager Nangula Heita-Mwampamba  van TKL over hun motivatie achter deze certificering. Maar ook over de uitdagingen die daarbij komen kijken en hun hoop voor de toekomst.

 

Kan je ons wat meer vertellen over TKL?
“TKL werkt sinds 2009 in Tanzania met kleinschalige koffieboeren. We zijn ons werk begonnen in het Mbinga District. Drie jaar laten hebben we onze activiteiten uitgebreid ook naar de regio’s Kilimanjaro and Kigoma. We hebben een eerlijke en betrouwbare zakelijke relatie met de boeren van wie wij  koffiebessen en pergamino-koffiebonen kopen. Daarnaast helpen we de boeren om zich te verenigen in een groep en hoe ze deze kunnen beheren. We helpen hen ook met het verbeteren van hun landbouwmethoden en met het voldoen aan de criteria voor de certificering. Doel daarvan is het verhogen van hun opbrengsten en het verbeteren van de kwaliteit van hun koffie, zodat hun inkomsten groeien en hun levensonderhoud verbetert.”

TKL werd in 2008 opgericht als dochteronderneming van Ecom Agroindustrial Corporation Ltd, een grote groene koffiehandelsbedrijf met exportactiviteiten in zeventien koffieproducerende landen wereldwijd. Dit bedrijf wordt ondersteund door handelsondernemingen in Zwitserland, Londen, New York, San Francisco, Singapore en Japan.

Waarom hebben jullie gekozen voor certificering van Rainforest Alliance?
“Ecom helpt koffieverbouwers met toegang to informatie. Van betere landbouwmethoden tot marktdata en innovaties. Daarmee kunnen de boeren meer produceren, op betere manier en meer winstgevend. Certificering is een belangrijk deel hierbij en dient twee doelen die met elkaar zijn verbonden. Allereerst dient het de kopers-klanten met allerlei gedifferentieerde producten en oplossingen. Van betere kwaliteit, traceerbaarheid, certificering tot samenwerking om handelsketens te verbeteren. Ten tweede helpt het producenten-klanten, de boeren voor wie we werken,  om beter te worden. Onder meer door training te geven over hoe ze certificering kunnen krijgen en ze te helpen om hun koffie weg te zetten in markten met een grotere waarde.”

Wat voor landbouwmethoden en houdingen waren er bij de boeren voordat ze gingen samenwerken met Rainforest Alliance?
“Voordat we begonnen samen te werken waren er niet genoeg koffieverwerkingseenheden in de regio. Daardoor gingen de boeren de koffie thuis verwerken. Zodoende produceerden ze semi-gewassen koffie, wat de kwaliteit niet ten goede kwam. Ook werkten ze met slechte snoeimethoden, wat weer leidde tot een reductie van hun potentiële koffieoogst. De verkeerde keuzes van bemesting en gebruik van pesticiden zorgden daarnaast voor hogere kosten, zodat er nog minder overbleef voor de boeren. Slecht beheer van de grond leidde verder tot erosie, en de afname van de vruchtbaarheid van de grond. Ook was er sprake van oogst van onrijpe en overrijpe koffiebessen, wat weer allerlei verpulpings- en ​​fermentatie problemen tot gevolg had.”

tanzania-drying-coffee-copy

Wat waren de uitdagingen om certificering te ontvangen?
“We moesten ervoor zorgen dat alle boeren de relevante trainingen op tijd kregen en dat ze ook de praktijken, die ze leerden tijdens de training,  overnamen in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Zo bleek bijvoorbeeld het beheer van de natte faciliteiten, met name rond het afval (vast en vloeibaar) wat erbij vrijkomt, een uitdaging te zijn. We moesten er namelijk voor zorgen dat de omringende wateren en gemeenschappen werden beschermd tegen vervuiling. Tenslotte was ook het combineren van externe audits met de lopende activiteiten op het terrein, zonder afbreuk te doen aan het de werktijd van het personeel ook echt belangrijk in het certificeringproces.”

Wat voor verschillen heeft certificering TKL nu opgeleverd?
Certificering heeft voor zowel onze boeren als onze afnemers een verschil gemaakt. Voor boeren is TKL zowel de gewenste dienstverlener als dé afnemer van duurzaam geteelde koffie in de regio. Boeren hebben ontdekt dat certificering hen toegang geeft tot meer betrouwbare en lange termijnsmarkten, met betere prijzen. Onze kopers erkennen TKL als een toonaangevende bron van duurzaam geproduceerde en traceerbaar kleinschalige koffie in Tanzania.”

Wat voor wensen hebben jullie voor de toekomst?
“We hopen dat we kunnen doorgaan met waar we mee bezig zijn. In 2017 hopen we 100.000 Tanzaniaanse koffie- en cacaoboeren te kunnen helpen met onze diensten. Op zijn minst de helft daarvan zal dan ook certificering hebben. We zouden willen dat meer koffieboeren duurzame landbouwmethoden gebruiken om hun gezondheid en het milieu te beschermen. Om hun grond beter te beheren en om de opbrengsten en de kwaliteit van de koffie te verbeteren, en van andere gewassen op hun plantage.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s