Klimaatverandering

5 innovatieve manieren om over klimaat te praten

Als we niet iets doen warmt onze aarde op met meer dan 2 graden. Met alle verschrikkelijke gevolgen vandien. Maar wat is klimaatverandering nu echt. Veel mensen begrijpen niet echt. Ze haken af bij de politieke leuzen of de ingewikkelde wetenschappelijke jargon. Tijd om op andere manieren over klimaatverandering te praten, stelt Kassy Holmes, coördinator klimaatverandering van de Rainforest Alliance. 

“Klimaatverandering gebeurt echt. Daar biedt het meest recente rapport van de  Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) overweldigend bewijs voor. Het rapport is, met input van meer dan 200 auteurs en meer dan 600 medewerkers uit 32 verschillende landen, is dé meest wetenschappelijke beoordeling van klimaatverandering ter wereld.

climatecircle-e1390940119816

Basisprincipes van klimaatverandering
Toch, ondanks de waarschuwende toon van dit rapport, wordt er nog steeds weinig ondernomen op het gebied van echte klimaatactie. Als we weten dat de klimaatverandering echt gebeurt, waarom doen we er niet iets meer aan? Een belangrijke factor die mensen tegenhoudt is wellicht omdat veel mensen niet echt begrijpen wat klimaatverandering nu precies inhoudt. Een studie van NPR vorig jaar onder 300 volwassenen liet zien dat geen enkele van hen de basisprincipes van de mondiale klimaatverandering kon uitleggen.

Politiek vs. wetenschap
Veel van dit onbegrip is waarschijnlijk ontstaan door de manier waarop problemen rond klimaatverandering worden besproken. Te veel debat over klimaatverandering vindt plaats binnen politieke retoriek of in te ingewikkelde wetenschapstermen. Grafieken, diagrammen, data, technische concepten en principes lijken de internationale wetenschap te beheersen, terwijl debat, schimpredes en onmacht overheersen in de politiek.

Kunst, games en muziek
Maar hoe kunnen we de conversatie over klimaatverandering veranderen? Verschillende organisaties en individuen hebben de uitdaging aangenomen om klimaatverandering als onderwerp in een nieuw licht te brengen. Door middel van kunst, games, muziek en informeel onderwijs. Dit zijn 5 innovatieve voorbeelden die je misschien anders helpen denken over klimaatverandering:

  1. Muziek: De“Song of our Warming Planet van Daniel Crawford verandert temperatuurdata in muzieknoten. Daaruit ontstaat een beklijvend lied over een planeet in gevaar.
  2. Digitale media. Cape Farewell, is een nonprofit organisatie, ontwikkeld door kunstenaar David Buckland en die een leidende rol speelt in het gebruik van visuele kunst, digitale media, film en andere soorten van artistieke expressie om de samenleving beter te helpen begrijpen wat de sociale, economische en wetenschappelijke dimensies zijn van klimaatverandering.
  3. Poezie: Een van mijn favoriete voorbeelden van het gebruik van kunst en literatuur om klimaatverandering uit te leggen is deze visualisatie van het IPCC-rapport in de vorm van geillustreerde haikus.
  4. Videoanimatie. Howglobalwarmingworks.org legt in deze geweldige video duidelijk uit binnen een minuut uit wat klimaatverandering is.
  5. Film: Andere organisaties laten beelden voor zichzelf spreken. Check NASA’s climate reel voor prachtige maar pijnlijke video’s van een opwarmende planeet.

Dialoog
Dit zijn maar een paar innovatieve manieren om mensen beter te laten begrijpen wat klimaatverandering inhoudt. Er zoveel verschillende manieren om over klimaatverandering te praten en we moeten alle nieuwe mogelijkheden omarmen om publiek dialoog en meer begrip te verhogen.

Mensen
Ik maak me zorgen dat mensen kunnen vergeten dat klimaatverandering uiteindelijk over mensen gaat. Zelfs de wetenschap. Dat gaat om het begrijpen van hoe klimaatverandering het welzijn van onze planeet en al het menselijk leven erop beinvloedt. En laten we niet vergeten dat wetenschappers ook mensen zijn. Voor het bewijs daarvan kijk op deze klimaatmodellen.

Terwijl politieke elementen bij klimaatverandering zeker belangrijk zijn en de wetenschap onmisbaar, moet de samenleving verder gaan om manieren te vinden om de conversatie over klimaatverandering te voeren in nieuwe kaders. Zodat de sociale, culturele en menselijke elementen op de voorgrond blijven van deze conversatie.”

De lange versie van dit artikel van Kassy Holmes verscheen oorspronkelijk in Living Green Magazine.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s