Rainforest Alliance

Sociale kwesties centraal bij nieuwe SAN Standaard

Van betere afspraken over seizoensarbeid en kinderarbeid tot het regelen van overwerk op plantages. Vooral sociale onderwerpen stonden deze week in Amsterdam centraal bij de tweede ronde van de publieke consultatie die de Rainforest Alliance organiseert voor de revisie van de Standaard van het Sustainable Agriculture Network (SAN).

De SAN Standaard bevat de criteria waar landbouwbedrijven aan moeten voldoen om Rainforest Alliance gecertificeerd te worden. Onder deze landbouwbedrijven zijn veel kleine boeren, maar ook grotere plantages.

Continu in beweging
Elke vier tot vijf jaar wordt de SAN-standaard herzien. Sinds de eerste standaarden in 1993 werden geschreven, is er veel veranderd. De SAN-standaard is dan ook continu in beweging. Bij de huidige vernieuwingsronde, die vorig jaar is gestart, is er bijvoorbeeld  veel aandacht voor klimaatverandering gekomengeworden. Ook is er nu veel vraag om meer met de productiviteit van boerenbedrijven te doen.

5186992445_672cba85ce_b

Input geven
In het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam waren verschillende NGO’s en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven bij elkaar gekomen om hun input mee te geven aan de Rainforest Alliance en de SAN. Zo waren onder meer Fairfood International, de Landbouwuniversiteit Wageningen, Voice Network, SOMO, het CBI, Nedcoffee en de Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) vertegenwoordigd.

Publieke consultatie
Wereldwijd verzamelen de Rainforest Alliance en de SAN de input van betrokken organisaties, bedrijven en producenten om de standaard aan te scherpen en actueel te houden. Aan de eerste rond van publieke consultatie, die in het voorjaar van 2013 werd gehouden, hebben duizend mensen bijgedragen. De meeste workshops worden gehouden in producerende landen als Costa Rica, Ethiopië en Indonesië, en een kleiner aantal in consumerende landen, onder andere in Londen, Frankfurt en Amsterdam.

Tot 11 maart is deze ronde van publieke consultatie open. Iedere geïnteresseerde is welkom om input te geven via de website van de SAN.

Sociale punten
In Amsterdam gingen de discussies vooral over sociale onderwerpen. Over het levensonderhoud van de kleine boeren, en de werkomstandigheden van de arbeiders. Zo moeten arbeiders het recht hebben om lid te zijn van een vakbond. Bedrijven moeten hun werknemers dat recht gunnen om certificering te krijgen.

Terug naar het klaslokaal
De ongeveer vijfhonderd auditoren, die aan de hand van de criteria in de SAN-standaard de controles in het veld doen, gaan in oktober weer het klaslokaal in om bijgeschoold te worden over de vernieuwing van de standaard.

One thought on “Sociale kwesties centraal bij nieuwe SAN Standaard

  1. Pingback: Helpt certificering boeren weerbaar te zijn tegen klimaatverandering? | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s