Klimaatverandering/Landbouw

Koffieboeren laten zich niet klein krijgen door klimaatverandering

De koffieboeren van Santa Lucía Teotepec in de deelstaat Oaxaca in Mexico kunnen niet meer om de impacts van klimaatverandering en ontbossing heen. “We zien de veranderingen, we voelen de hitte”, zegt Leandro Salinas, gemeenschapsleiders voor UNECAFE, een coöperatie van vierhonderd kleine koffieboeren in de regio. “Het regent hier niet meer zoals vroeger.”

Maar de boeren van UNECAFE laten zich niet zomaar tegenhouden om hun land en levensbestaan te zien verdwijnen. Ze hebben hun krachten gebundeld met de Rainforest Alliance, Pro Natura and Servicios de Manejo Sostenibles om de bossen te herstellen in de regio en om hun veerkracht te vergroten bij de gevolgen van klimaatverandering. Voor hun deel van het werk om het lokale ecosysteem te herstellen krijgen de boeren betaald.

Schone luchten
“We gaan doen wat we kunnen en daarmee laten zien dat herstel van het ecosysteem mogelijk is. Zo lang we het hart en de wilskracht hebben om te werken”, zegt Pedro Cruz Cortez, president van UNECAFE. “We gaan het alles geven wat we hebben. Zodat onze kinderen, en de kinderen die opgroeien kunnen genieten van schone luchten.”

Voor de inheemse Chatino gemeenschap van Santa Lucía Teotepec, wiens taal op de UNESCO-lijst van bedreigde talen staat, zijn de samenwerking met Rainforest Alliance, Pro Natura en Servicios de Manejo Sostenibles, en de verbetering van hun leefomgeving, belangrijke stappen voor economische gezondheid op de lange termijn en voor zelfbeschikking.

2 thoughts on “Koffieboeren laten zich niet klein krijgen door klimaatverandering

  1. Pingback: Helpt certificering boeren weerbaar te zijn tegen klimaatverandering? | The Frog Blog Nederland

  2. Pingback: Kiezen voor eerlijk voedsel helpt door klimaat geplaagde boeren | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s