Landbouw

Cacaoboeren werken aan behoud nationaal park Taï

Het internationale duurzame landbouwnetwerk SAN (Sustainable Agriculture Network) verwelkomt een nieuw lid. De Afrikaanse NGO Cefca (Centre d’Etudes, Formation, Conseils et Audits) uit Ivoorkust werkt al langer samen met de Rainforest Alliance aan de bescherming van het nationale park Taï. En de wilde chimpansees die hier leven.

Met het opnemen  van de Cefca versterkt de SAN haar aanwezigheid op het Ivoriaanse platteland, waar ze werkt aan de bevordering van duurzame landbouw. Dat doet ze met effectieve instrumenten zoals Rainforest Alliance certificering.

Duurzame ontwikkeling van de landbouw
De Cefca is opgericht in 2010 en heeft dit haar belangrijkste doelstelling, namelijk stimuleren van duurzame ontwikkeling van de landbouw in West-Afrika en daarbij bijdragen aan het welzijn van de plattelandsgemeenschappen. Het werk van Cefca in Ivoorkust komt dus overeen met de visie van de SAN: het bevorderen van productieve en efficiënte agrarische systemen, het behoud van biodiversiteit en duurzame menselijke ontwikkeling.

Biodiversiteit
Melanie Bayo, directeur van Cefca werkt zelf al sinds 2007 met de Rainforest Alliance. “Onze trainers en adviseurs werken voornamelijk in de cacao- en koffiesectoren aan het behoud van biodiversiteit en aan een duurzaam  levensonderhoud ​​voor de boeren, door het transformeren van de manieren hoe zij hun land beheren.”

Nationaal park
In samenwerking met de Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ , het Ivoriaanse Bureau van Parken en Reservaten OiPr, chocoladefabrikant en wereldleider Barry Callebaut en de WCF ( Wild Chimpansee Foundation) voert de Cefca sinds twee jaar een project uit voor de Rainforest Alliance. Daarbij staat het behoud het Taï National Park in de westelijke regio van het land voorop, Werelderfgoed van de Unesco en beroemd vanwege de populatie wilde chimpansees.

Rainforest Alliance certificering
Bayo legt uit wat de rol van Cefca is hierbij. “We helpen boeren zich voor te bereiden en leiden hen op voor Rainforest Alliance certificering. Daarnaast voeren we verschillende activiteiten uit om het milieubewustzijn onder de gemeenschappen te verhogen en richten we bufferzones in tussen de plantages en het park om te voorkomen dat agrarische activiteiten het park aantasten.”

Duurzame productie wordt dan ook dankzij het project steeds populairder in de regio, stelt Bayo. 2500 producenten, verenigd in 5 cooperaties, doen al mee aan het project.

Impact op de bossen
Ook in andere delen van Ivoorkust werkt Cefca aan projecten van duurzame productiviteit. Bayo: “De belangrijkste doelstelling is om de boeren op goede landbouwpraktijken te onderwijzen, het rendement op hun plantages op de lange termijn te verbeteren , zonder grootschalig gebruik van chemicaliën. Zo willen we hen helpen de impact om de bossen om hen heen te verminderen en zelfs te stoppen.”

One thought on “Cacaoboeren werken aan behoud nationaal park Taï

  1. Pingback: 5 Dieren die je helpt beschermen samen met Rainforest Alliance | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s