Biodiversiteit/Landbouw

5 Verrassende Dingen Uit Het Bos

Bossen zijn goede multi-taskers. Ze vormen een thuis voor talloze soorten dieren, beschermen de bodem en waterbronnen, voorkomen erosie, helpen om het klimaat te reguleren en voorzien ons van alledaagse benodigdheden als hout, papier, koffie en cacao. Wist je dat de volgende 5 dingen ook hun oorsprong in het bos hebben?

1) Rubber

rubberOf het nu de bal is waarmee je kinderen spelen of de zolen zijn van je favoriete schoenen, het natuurlijke rubber in beide producten wordt gemaakt van het melkachtige witte sap dat uit de rubberboom vloeit wanneer een deel van de bast wordt verwijderd. De rubberboom is een snelgroeiende boomsoort die oorspronkelijk uit de Amazone-regio in Zuid-Amerika komt. De boom vormt een belangrijke inkomstenbron voor inheemse volken en is zo voor hen een economisch prikkel om hun thuislanden te beschermen. Tegenwoordig wordt de rubberboom wereldwijd verbouwd. In Guatemala heeft de Rainforest Alliance een forest carbon project geverifieerd. Doel daarvan is om geld te verdienen door gekapt bosland, dat nu dienst doet als weiland, weer te herbebossen en daarin broeikasgas op te slaan. Daarbij worden ook rubberbomen geplant voor de lokale bevolking.

2) Kurk

kurkWas je ervan bewust, de laatste keer dat je een niet-synthetische kurk uit een fles wijn trok, dat deze een natuurlijk product is van een…eikenboom? De buitenste bast van de kurkeik wordt gebruikt om wijnkurken mee te maken, maar ook prikborden en andere kurkproducten. De kurkeik groeit in zuidwestelijk Europa en noordwestelijk Afrika. Omdat de kurkeik zijn bast weer opnieuw kan herstellen, kan elke boom meerdere keren worden geoogst. Kurk is daarom een hernieuwbare bron. Daarnaast zijn geoogste kurkeiken, met afgesneden bast, ook nog eens goed voor het klimaat. Ze slaan vijf keer zoveel CO2 op dan niet geoogste kurkeiken.  De Rainforest Alliance werkt met kurkproducenten in Spanje en Portugal om ze te helpen hun kurkbossen duurzaam te beheren. Ook zijn er al wijnboeren, zoals Willamette Valley Vineyards in de Amerikaanse staat Oregon, die al FSC/Rainforest Alliance gecertificeerde kurken gebruiken in hun wijnflessen.

3) Paranoten

ParanotenDe paranotenboom is een van de meest kieskeurige boomsoorten. Om fruit te produceren vereist deze boom een rustige ongestoorde bosomgeving. Daarin moet dan wel een bepaalde soort orchidee groeien, wiens exotische bloemen weer een specifieke bijensoort aantrekken. Deze bij is weer nodig voor de juiste bestuiving van de paranotenboom.  Daarnaast is het ook nog een harde noot om te kraken. Letterlijk. Alleen de agouti, een groot knaagdier in het Zuid-Amerikaanse regenwoud, heeft tanden die scherp genoeg zijn om door de harde schil van de noot te komen. De kieskeurige trekjes van de paranotenboom zijn niet voor niets. Paranoten zijn namelijk rijk aan proteine en hun olie wordt gebruikt in allerlei schoonheidsproducten. Daardoor zijn paranoten een van de belangrijkste niet-hout producten die het Amazone-gebied produceert en vormen ze een waardevolle inkomstenbron voor de lokale gemeenschappen die de noten verzamelen.

4) Mezcal

mezcalEen gedistilleerde sterke drank in Mexico die bekend is vanwege haar rijke rokerige aardeachtige smaak, en ook wel door de worm die sommige producenten erin stoppen als marketingtrucje. Mezcal wordt geproduceerd met de maguey plant. Deze vetplant groeit in de droge wouden van zuidelijk Mexico. De maguey staat ook wel bekend als wilde agave en is een naaste verwant van de plant die wordt gebruikt om tequila te maken. Bij de productie wordt het hart van de maguey geroosterd in een grondoven, waarbij houtskool wordt gebruikt dat vaak afkomstig is van lokale bomen. Deze praktijk heeft geleid tot ontbossing in de regio. Om dit probleem tegen te gaan is een voormalige Rainforest Alliance Kleinhans Fellow gaan samenwerken met de inwoners van één van Mexico’s armste regio’s om ze te helpen deze krachtige drank op een duurzame manier te produceren.

5) Medicijnen

sapodilla-species-profileJe buurtapotheek is waarschijnlijk de eerste plek waar je naartoe gaat wanneer je je niet lekker voelt. Maar wist je dat de meeste medicijnen hun oorsprong hebben in het bos. Kinine wordt bijvoorbeeld uit de cinchona boom gehaald en gebruikt om malaria te behandelen en te voorkomen. De bast van de Pacific yew tree (Taxus brevifolia) bevat paclitaxel een chemotherapeutisch medicijn, dat in de VS wordt gebruikt bij de behandeling van kanker. In traditionele geneeskunde worden de vruchten en de bladeren van de sapodilla boom gebruikt om diarree, hoestbuien en verkoudheid te behandelen. Planten uit onze bossen wereldwijd helpen bij de preventie, behandeling en genezing van onder meer ontsteking, reuma, diabetes, spierpijn, chirurgische complicaties, hartaandoeningen, huidziekten, artritis, glaucoom en honderden andere aandoeningen.

Kijk hier om te zien wat de Rainforest Alliance om bossen te beschermen. En ontdek meer leuke feitjes over onze wouden.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s