Met wie we werken

Euroma wint prijs met duurzame peper

Euroma bracht als eerste peper op de markt dat voldoet aan de Rainforest Alliance standaard. Afgelopen week won het bedrijf voor haar internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen de Duurzaamheidsprijs 2013 van de gemeente Heerde.

Peper drogend in de zon. Foto: Flickr Creative Commons/Artist in doing nothing.

Peper drogend in de zon. Foto: Flickr Creative Commons/Artist in doing nothing.

Kota Bumi
De peper van Euroma komt uit de Indonesische regio Kota Bumi, provincie Lampung, waar zo’n vijftig landbouwers onder leiding van Q Spicing, een partner van Eurom, de kleine korrels verbouwen. De Kota Bumi-peper wordt als 100% duurzame zwarte peper op de markt gebracht en Euroma betaalt de landbouwers een aantrekkelijke prijs voor hun zuivere, natuurlijke peper die zonder meststoffen of pesticiden wordt geproduceerd.

Certificering
De Rainforest Alliance certificering, waaraan deze peper voldoet, garandeert dat het is geproduceerd met aandacht voor milieu en biodiversiteit, maar ook met oog voor de sociale en economische aspecten. Om deze kwalificatie te krijgen, doet de Rainforest Alliance audits in de peperteelt. Daarin worden de naleving van de strengste milieunormen, sociale normen, mensenrechten, engagement in de lokale gemeenschap en economisch realisme zorgvuldig gecontroleerd.

Verder gelden op de peperplantages strenge normen voor afvalbehandeling en veilige arbeidsomstandigheden, wordt illegale kap van regenwoud voorkomen en krijgen boeren training hoe ze kunnen produceren door zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Witte peper en chilipepers
Euroma biedt sinds 2012 duurzame zwarte peper aan. Samen met de Rainforest Alliance streeft het bedrijf momenteel naar de certificering van duurzame witte peper en chilipepers. Het bedrijf zal zich langdurig inzetten om traditionele toeleveringsketens om te vormen tot leveranciers van duurzame producten. Daarvoor heeft Euroma binnen de sector een platform met meerdere partners in het leven geroepen: het Sustainable Spice Initiative (SSI).

‘Goed voor de gehele aarde’
Met de duurzame peper hoopt Euroma andere bedrijven ook aan te sporen tot meer duurzaam aankoopbeleid. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering van het bedrijf, concludeerde de gemeente Heerde. “Met hun maatregelen is niet alleen het milieu en de samenleving in landen als Vietnam of Indonesië gediend, maar het voorkomen van CO2 uitstoot door het illegaal kappen van regenwoud is goed voor de gehele aarde, dus ook voor de inwoners van Heerde”, aldus de jury.

We feliciteren Euroma dan ook van harte met het winnen van de Duurzaamheidsprijs.

2 thoughts on “Euroma wint prijs met duurzame peper

  1. Fijn dat dit project in de prijzen is gevallen. Eén ding begrijp ik niet: Wat betekent “op de markt gebracht”? Ik heb overal naar deze peper gezocht, in winkels en op internet. Helaas nergens verkrijgbaar. Wie weet komt op mijn reactie een tip hoe ik het kan verkrijgen.

  2. Mooi dat dit project in de prijzen is gevallen. Ik hoop dat Euroma nog meerdere vergelijkbare projecten zal starten en dat andere bedrijven dit zullen navolgen. Eén ding begrijp ik niet. “Op de markt gebracht”. Wat houdt dat in? Ik heb stad en land afgezocht, zowel in winkels als digitaal, maar nergens is deze peper te koop. Wie helpt mij verder?

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s