Rainforest Alliance

Een toekomst voor de wouden van Mexico

De afgelopen zomer heeft ons educatieteam vijf dagen doorgebracht in Chiapas, de deelstaat van Mexico dat bekend staat vanwege haar rijkdom aan regenwoud, en koffieplantages. Hier hebben 57 leraren van middelbare scholen kennisgemaakt met de lesstof van de Rainforest Alliance over klimaat en natuurbescherming. Brenda Zitlali Cruz González, een 29-jarige lerares op een lokale telebachillerato, vertelt daarover.

Wereldwijde educatie
De workshop afgelopen zomer was opgezet omdat er in de deelstaat weinig tot geen onderwijs wordt gegeven over klimaatverandering of de gevolgen ervan. Terwijl die wel voor lokale gemeenschappen voelbaar zijn. De workshop was onderdeel van een wereldwijde educatiestrategie van de Rainforest Alliance in het schooljaar 2012-2013. Daarbij waren in totaal 1200 leraren en 16.800 leerlingen in de Verenigde Staten, Guatemala en Mexico betrokken .

De meeste leraren die in Chiapas meededen geven les op zogeheten telebachilleratos, een subonderdeel van het regionale schoolsysteem in de deelstaat. Daaronder vallen veel lokale plattelandsscholen, die gevestigd zijn in dunbevolkte afgelegen gebieden.Deze scholen hebben een groot tekort aan financiële middelen, maar zijn wel het meest verbonden met de wouden en de koffieplantages om zich heen.

Brenda Zitlali Cruz González met Rainforest Alliance’s educatiemanager  Maria Ghiso.

Brenda Zitlali Cruz González met Rainforest Alliance’s educatiemanager Maria Ghiso.

We vroegen Brenda Zitlali Cruz González wat zij van klimaatonderwijs vindt.

Hoe keken je leerlingen voor de cursusaan tegen de natuur om hen heen?
“Vanwege de ogenschijnlijke overvloed aan natuurlijke bronnen zien de meesten van hen deze bronnen als middel om te gebruiken te overleven. Vanuit hun oogpunt is de rijkdom van de natuurlijke gebieden juist iets waarmee ze huizen kunnen bouwen, meubels produceren en om hout van te verkopen.”

Wat betekenen jullie gemeenschappelijke bossen voor jou persoonlijk?
“Deze wouden vormen ons nationaal erfgoed en een rijkdom aan biodiversiteit. Het zijn daarnaast plekken die zuurstof produceren en een systeem vormen om CO2 mee op te kunnen slaan. Het  tegengaan van klimaatverandering begint met de verantwoordelijkheid van de gemeenschap zelf om voor onze wouden te zorgen en ze te herbebossen.”

Hoeveel wist je over klimaatverandering voordat je meedeed aan de Rainforest Alliance training?
“Ik wist dat klimaatverandering werd veroorzaakt door branden, autovervuiling, misbruik van energie en dat onze onverantwoordelijk gedrag veranderingen in het klimaat veroorzaakt. Na de training realiseerde ik me klimaatverandering dat het veel grootser is, dat deze veranderingen het voortbestaan van onze aarde bedreigt.”

Wat heb je nog meer geleerd?
“We hebben geleerd wat het verschil is tussen klimaat en het weer. We hebben geleerd dat klimaatverandering een normaal proces is, maar dat het door de overvloed aan warmte en het overvloedige uitstoot van broeikasgassen veel sneller gaat. Daardoor ontstaan er veranderingen op de polen, schade voor inheemse gemeenschappen en veel meer. We hebben ook geleerd over de cyclus van koolstof, het bepalen van het gehalte aan biomassa in de bomen en de concentratie van CO2 in een bepaald gebied. We hebben ook data bekeken over de hoeveelheid bos in Chiapas en geleerd hoe andere landen ontboste gebieden weer herbebossen. En gebruik maken van de natuurlijke bronnen in die gebieden om ecotoerisme op te zetten.”

Wat vond je van de cursus?
“Het was academisch gezien heel nuttig, maar het meest waardevol vond ik toch dat mijn leerlingen hun menselijke waarde leerden kennen en hoe ze beter voor hun eigen leefruimte hebben leren zorgen. De inhoud was zorgvuldig geselecteerd, en we hebben allemaal geleerd dat het kennen van de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering, we beter dit probleem kunnen helpen beperken.”

Waarom is het zo belangrijk dat leerlingen over klimaatverandering leren?
“Omdat het een gevaar is voor ons land, voor biodiversiteit en uiteindelijk voor alle mensen.”

Wat staat er te wachten voor jullie gemeenschappelijke bossen?
“Er is hoop voor onze wouden. We weten nu dat mensen via onderwijs kunnen leren over de effecten van klimaatverandering. We weten dat door wouden kunnen worden herbebost en dat door met elkaar samen te werken in de gemeenschap hieraan er grootse dingen kunnen gebeuren.”

Lees meer over het educatiewerk van  de Rainforest Alliance. Laat uw kinderen kennismaken met klimaatverandering en natuurbescherming.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s