Klimaatverandering/Landbouw

Koffieboeren werken tegen klimaatverandering

Ruim 200 koffieboeren in Midden-Amerika zijn officieel door de Rainforest Alliance geverifieerd voor hun werk om klimaatverandering tegen te gaan. Met nieuwe bedrijfspraktijken beschermen ze het milieu, en helpen ze de uitstoot van broeikasgas te verminderen en de opslag van CO2 te verhogen. Samen hebben ze daar al meer dan 218.000 ton van opgeslagen. Dat is ongeveer evenveel als de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 43.600 auto’s.

Deze koffieboeren in Guatemala, Honduras en El Salvador hebben hun bedrijfsvoering volledig ingericht aan de hand van de SAN Klimaat Module (Sustainable Agriculture Network Climate Module), waarop de Rainforest Alliance haar verificatie baseert.

 

SAN Klimaat Module
Deze prestatie markeert het hoogtepunt van een tweejarig project dat de Rainforest Alliance samen met de koffiehandelsmaatschappij EFICO Green Coffee and Cocoa heeft opgezet in Midden-Amerika. Doel van het project was om de SAN Klimaat Module in deze belangrijke koffieregio te promoten. De koffieboeren hier zijn, net als veel collega’s wereldwijd, kwetsbaar voor gevolgen van klimaatverandering. Zoals stijgende temperaturen, grillige en onregelmatige regenval en de uitbraak van ziektes en plagen.

Beter voorbereid
In totaal 538 Midden-Amerikaanse koffieverbouwers kregen in het project training en technische ondersteuning bij hun bedrijfspraktijken. Uiteindelijk ontvingen 218 van hen verificatie voor hun klimaat slimme manier van werken.  In totaal gaat het om drieduizend hectare land. “Als resultaat van dit project zijn de koffieboeren beter voorbereid op de impacts van klimaatverandering, zoals het ontstaan van droogte en overstromingen”, legt Mario Lopez uit, projectcoördinator van de Rainforest Alliance in Guatemala. “Ook begrijpen ze dat hun manier van werken een tastbaar effect kan hebben bij de aanpak van het probleem.”

Meer bomen planten
Om te voldoen aan de SAN Klimaat Module en om verificatie van de Rainforest Alliance te verdienen moeten de koffieboeren onder meer bestaand bos op hun land beschermen en daarnaast meer bomen planten. Ze moeten de bodem beter beschermen, met hulp van organisch materiaal, zoals compost. Daarmee zorgen ze er ook voor dat er meer CO2 in de bodem kan worden opgenomen. Om zich beter voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering leren de boeren verder om beter hun natuurlijke bronnen te beheren en noodplannen op te stellen voor extreme weersomstandigheden.

Duurzame koffieketen
De Rainforest Alliance werkt niet alleen met de koffieboeren maar wil ook koffiebranders in de VS, Europa en andere belangrijke markten overtuigen van  de inspanningen van deze koffieboeren. En hoe belangrijk het is om wereldwijde een duurzame en klimaat slimme koffieketen te hebben.  Het werk met de koffieboeren in Midden-Amerika wil de Rainforest Alliance wereldwijd gaan uitbouwen, ook naar andere gewassen.

Markt
“We verwachten dat de markt de duurzame praktijken, waarmee deze koffieboeren het milieu beschermen en klimaatverandering helpen tegengaan, zal erkennen en financieel zal gaan steunen”, zegt Nils Leporowski, president of Anacafé – de Nationale Koffie Associatie van Guatemala.

Klimaatverandering
De SAN Klimaat Module (Sustainable Agriculture Network Climate Module) is in 2001 ontwikkeld (http://www.rainforest-alliance.org/newsroom/news/san-climate-module-release) in samenwerking met EFICO, Anacafé en het Internationale Tropische Onderzoeksinstituut FIIT.

De Module wil koffieboeren meer leren over de impacts van klimaatverandering en duurzame bedrijfspraktijken promoten. Deze methoden zijn gericht om de uitstoot van broeikasgas tegen te gaan, de koolstofvoorraden te vergroten. Daarnaast versterken ze de veerkracht en het aanpassingsvermogen van de koffieplantages bij veranderende klimatologische omstandigheden

4 thoughts on “Koffieboeren werken tegen klimaatverandering

  1. Pingback: Kiezen voor eerlijk voedsel helpt door klimaat geplaagde boeren | The Frog Blog Nederland

  2. Pingback: Rainforest Alliance werkt samen met boeren aan klimaatverandering | The Frog Blog Nederland

  3. Pingback: 3 voorbeelden van klimaatslimme koffieproductie | The Frog Blog Nederland

  4. Pingback: Jezelf verbeteren in 2016? Geef eens wat terug aan de bomen. | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s