Landbouw/Onderwijs

Kinderen zijn belangrijke ambassadeurs tegen klimaatverandering

In Ghana werkt de Rainforest Alliance in de afgelegen regio Juabeso/Bia aan kennis en bewustwording over milieu en klimaat op scholen. Daarvoor krijgen leraren training waarmee ze weer hun collega’s kunnen trainen. De laatste van een serie blogs van onze communicatiecollega Marcus Schaefer over ons werk in Ghana in 36 dorpen de afgelopen drie jaar.

Het laatste bezoek van onze reis was aan een basisschool in het dorp Asempaneye. Een van de projecten in het werk van de Rainforest Alliance hier in de regio Juabeso/Bia is om de kennis en bewustzijn van kinderen over milieu en klimaatverandering te vergroten. Rainforest Alliance heeft daarvoor 30 leraren op 24 scholen getraind. Deze leraren hebben vervolgens weer training gegeven aan hun collega’s. De leraren zijn ook milieuclubs gestart op hun scholen.

Theater op school
Op één school die we bezochten zongen de leerlingen een zelfgeschreven lied ‘An anthem for the trees’. Ook voerden ze een toneelstuk op over de cacaoproductie in hun regio. Daarbij lieten ze zien hoe door expansie grote stukken bos verdwenen, hoe het land veranderde tot één grote monocultuur met cacaobomen en hoe vroeger de landbouw werd gedaan met veel gebruik van chemicaliën. Het toneelstuk liet verder zien hoe klimaatverandering vandaag de dag de opbrengsten van de boeren verkleint en de levensduur van cacaobomen verkleint. Het stuk eindigde door te kijken hoe boeren zich kunnen aanpassen om hun boerderijen te kunnen beschermen tegen een veranderend klimaat.

Ambassadeur thuis
“We gebruiken vaak theater in ons onderwijs”, zegt Banako Vincent een leraar op de Asempaneye School. “De leerlingen vinden het leuk en het is een geweldige manier om iets te leren.” De studenten worden zelf weer ambassadeur voor verandering bij hun thuis, waar zowat alle ouders cacaoboeren zijn.

“We bezoeken kinderdorpen en voeren het zelfde toneelstuk uit als dat je vandaag zag. De kinderen hebben een grote invloed bij hen thuis”, aldus  Vincent. “Hun ouders hebben veel respect voor wat zij allemaal leren op school. Als ze thuiskomen met dezelfde boodschap die de ouders zelf van de Rainforest Alliance leren op de Farmer Field Schools, dan maakt dat die boodschap sterker.

Bomen
Leerlingen werken ook praktische mee, zoals het planten van bomen in hun dorpen en scholen. Sommige scholen zijn boomkwekerijen gestart en alle scholen in de regio hebben projecten waar ze bomen planten.

Levensonderhoud
Dit is de laatste blog in de serie uit Juabeso/Bia en ik verlaat deze regio met veel goede herinneringen. De grote behoefte die hier is naar meer kennis, maar ook de impact van klimaatverandering op het leven hier en de zorgen die er daardoor zijn voor het levensonderhoud in de toekomst, maakten grote indruk op mij. Het debat over klimaatverandering in het Noorden wordt op abstract niveau uitgevoerd, maar hier in Juabeso/Bia ervaren de cacaoboeren de echte verandering. Vooral in hun kleinere oogst, wat de nodige negatieve effecten heeft op hun levensonderhoud.

Verandering
Ik verlaat Ghana met een grote nederigheid voor het geweldige werk dat de mensen in Juabeso/Bia doen om een veiliger levensonderhoud op te bouwen. En ik ben erg tevreden dat onze gezamenlijke projecten op het gebied van kleinschalige bosbouw, agrobosbouw en training zo’n veranderende kracht laat zien. Een kracht die loskomt wanneer kennis wordt gecombineerd met sterke lokale wortels, duidelijke doelen, en de juiste bronnen.

Marcus Schaefer

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s