Landbouw

Eerste koffieboeren in Rwanda ontvangen Rainforest Alliance certificering

Karengera Coffee Ltd. is de eerste organisatie in Rwanda die Rainforest Alliance certificering heeft ontvangen. Het brengt hoop op een duurzame toekomst voor de 2500 koffieboeren, die zijn betrokken bij het bedrijf en haar koffiewasstation. Een enorme mijlpaal voor een land dat de afgelopen twee decennia hard werkte om bij te komen van een wrede burgeroorlog.

Aan de oevers van het Kivu-meer in het westen van het land groeit de Arabica-koffie die de boeren van de Karengera Coffee Ltd. produceren.  Ze hebben daarvoor vaak nog geen halve hectare land per boer. Hun koffiebessen brengen ze naar het wasstation aan het meer, waar ze worden verwerkt.

Pascal Kalisa, Duurzaamheidsmanager van Karengera Coffee Ltd.  ontvangt samen met koffieboeren de certificering.

Pascal Kalisa, duurzaamheidsmanager van Karengera Coffee Ltd. ontvangt samen met koffieboeren de certificering.

Strenge sociale en milieustandaarden
Om certificering van de Rainforest Alliance te ontvangen moesten de boeren rond het meer hun productiemethoden aanpassen om te voldoen aan de strenge sociale en milieustandaarden van de duurzame landbouwnetwerk SAN (Sustainable Agriculture Network). Op die standaarden is de Rainforest Alliance certificering gebaseerd.

Training
De boeren kregen daarvoor speciale training in een project dat in 2012 werd opgezet door de Engelse bedrijven Taylors of Harrogate en DFID’s Food Retail Industry Challenge (FRICH). In minder dan een jaar wisten de boeren hun landbouwmethoden zo aan te passen dat ze kunnen voldoen aan de SAN-standaarden. Daarvoor hebben ze dan ook heel hard gewerkt, zegt duurzaamheidsmanager Pascal Kalisa van Karengera Coffee Ltd.

‘Nog maar het begin’
En niet voor niets. Ze zijn de eerste koffieboeren in het Afrikaanse land met Rainforest Alliance certificering. “Ik ben zo blij met al het werk dat we hebben gedaan voor dit project. Ik weet zeker dat dit ons verder helpt. Met certificering zullen de boeren een betere afzetmarkt voor hun bonen vinden. Het zal leiden tot goede verandering hier in de regio. Dit is nog maar het begin.”
Karengera koffiewasstation.

Karengera koffiewasstation.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s