Toerisme

Houthakker wordt vogelgids in de jungle

Als houthakker werkte Roberto Mendonça eerst mee aan de ontbossing van de Amazone. Nu is hij eigenaar van de Pousada Garrido in de regio Tumbira. En zet hij zich juist in voor de bescherming van het regenwoud. En vooral de vogels die er wonen.

De Pousada Garrido is het enige hotel in de regio Tumbira, gelegen in het hart van het Braziliaanse Amazonegebied, in het Rio Negro Reservaat. Dit gebied is rijk aan biodiversiteit en dat is precies waar toeristen de lange trip voor maken. Met name de overvloed aan vogelsoorten is een bijzondere ervaring. Juist dankzij de aangelegde paden in dit gebied zijn deze makkelijk te spotten. De Pousada is makkelijk te bereiken per land of water.

Imitatie van 32 soorten vogels
Om toeristen meer te leren over de vogels is Mendonça een bijzondere samenwerking aangegaan met een lokale vogelgids. Cleudilon kan een perfecte imitatie geven van wel 32 soorten vogels. Zijn bijnaam is niet voor niets Passarinho, wat in het Portugees ‘klein vogeltje’ betekent.

Duurzaam toerisme
Roberto Mendonça werkte altijd als houthakker maar runt nu de Pousada, samen met de mensen uit de lokale gemeenschap. Toerisme is hier nu de voornaamste bron van inkomsten. Zijn herberg werkt, net als de rest van het dorp, met zonne-energie.

Rainforest Alliance verificatie
Dit jaar verdiende de Pousada Garrido dan ook de Rainforest Alliance verificatie voor duurzaam toerisme. Mendonça doet zoveel mogelijk aan recycling in zijn hotel, waarbij herbruikbaar materiaal naar lokale ambachtslieden gaat. Ook koopt hij het eten in bij lokale producenten.

Vogels spotten
Mendonça en Cleudilon zijn een project gestart om de Pousada Garrido neer te zetten als dé plek in de regio om vogels te spotten. En om een centrum van ecotoerisme te worden, dat wordt gerund door de lokale gemeenschap. Daarvoor zijn ze een crowdfunding pagina gestart. Doel is om 8800 dollar te verzamelen.

Vogelgids
Daarmee willen ze verder investeren in de Pousada om meer mensen daar plek te bieden. Cleudilon wil er ook een vogelgids van gaan uitbrengen, voor zowel de bezoekers als de kinderen van de eigen gemeenschap.

Pousada Garrido

Uitzicht vanuit de Pousada Garrido. Foto: SustainableTrip.org.

Duurzame verbeteringen
“Dankzij de Rainforest Alliance verificatie hebben we de juiste gebieden geïdentificeerd waar investeringen nodig zijn voor duurzame verbeteringen”, legt Paula Arantes van Garupa uit, een NGO die Mendonça and Cleudilon helpt om fondsen te werven voor het project.

Lees het interview met Paula Arantes over het project op SustainableTrip.org. Of help Mendonça en Cleudilon met hun project via crowdfunding.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s