Duurzaam voedsel/Landbouw

25 Dingen die je nog niet wist over chocolade

Chocola is een feest voor de smaakpapillen. In al haar vormen. Gesmolten en gemengd met warme melk, als toevoeging aan cake- en koekjesbeslag of gezoet met wat suiker. Maar er is meer aan chocolade dan alleen geweldige smaak. Een paar feitjes om je gedachten mee te voeden…

ghana-woman-farmerfjonahill

 1. Elk jaar op Valentijnsdag in de Verenigde Staten worden er zo’n 36 miljoen hartvormige doosjes chocoladebonbons verkocht in de Verenigde Staten.
 2. Chocolade, of beter gezegd de cacaobonen waaruit het gemaakt wordt, groeit aan de theobroma cacao boom. Hij groeit het best in de schaduw van andere bomen. Zo kan de cacaoteelt bijdragen aan bescherming van de biodiversiteit.
 3. Een cacaovrucht bevat gemiddeld 42 cacaobonen. Om 450 gram chocolade te maken zijn er ongeveer 270 bonen nodig.
 4. Experts hebben voorspeld dat er dit jaar een bescheiden tekort aan cacao is van ongeveer 100.000 ton.
 5. Volgens de Grieken betekent theobroma letterlijk “voedsel van de goden.”
 6. Ivoorkust produceert meer cacao dan elk ander land ter wereld. De industrie voorziet ongeveer 4,5 miljoen mensen in het land in hun levensonderhoud.
 7. Rainforest Alliance gecertificeerde plantages beschermen bossen en dierenleven en zorgen er tegelijk voor dat hun arbeiders genieten van fatsoenlijk loon en veilige leef- en arbeidsomstandigheden. Hun families hebben toegang tot gezondheidszorg en onderwijs.
 8. Oude Zuid-Amerikaanse culturen gebruikten cacaobonen als betaalmiddel. Ze werden alleen gegeten als de kwaliteit van de bonen was afgenomen. Zo kostte volgens oude bronnen een paard bijvoorbeeld 10 cacaobonen. Een konijn kon je kopen met vier bonen.
 9. Cacao wordt verbouwd in tropische laaglandgebieden in Afrika, Azië en de Amerika’s. Ongeveer 70 procent van ‘s werelds cacao komt uit West-Afrika, waaronder dus uit Ivoorkust.
 10. De Oude Maya’s waren de eersten die cacaobonen vermaalden om er een drank van te maken.
 11. Wereldwijd wordt Cacao verbouwd op een gebied van meer dan 7,5 miljoen hectares groot. Dat is samen ongeveer even groot als Ierland.
 12. Het woord chocolade komt hoogstwaarschijnlijk van het Azteekse woord ‘xolocatl’, dat ‘bitter water’ betekent.
 13. Ongeveer 40 miljoen mensen wereldwijd, waaronder 5 miljoen boeren, zijn afhankelijk van cacao in hun levensonderhoud. De meeste cacao wordt verbouwd door kleinschalige boeren.
 14. Cacao werd al in de vroege 17e eeuw geïntroduceerd in Spanje, maar het was in 1765 dat de eerste chocoladefabriek werd geopend. In de Verenigde Staten.
 15. Van chocola eten ga je je lekker voelen. Chocolade bevat namelijk een stof genaamd tryptofaan, een chemisch stofje dat ons brein aanmaakt om serotonine mee te maken. Serotonine op haar beurt geeft ons weer gevoelens van extase of liefde.
 16. Er zijn in veertien verschillende landen Rainforest Alliance gecertificeerde cacaoplantages: Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ivoorkust, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Ghana, Indonesië, Nigeria, Papoea Nieuw-Guinea, Peru, de Filipijnen, Tanzania en Togo.
 17. Chocolade, en dan met name de donkere pure variant, is rijk aan antioxidanten.
 18. De gemiddelde Amerikaan eet 5,5 kilo chocola per jaar.
 19. In de beruchte bloedige douche scène van Alfred Hitchcock’s film ‘Psycho’ is chocoladesiroop gebruikt als nepbloed.
 20. Dit jaar heeft bijna de helft van de Amerikanen op Valentijnsdag snoep cadeau gegeven. Daarvan was driekwart gemaakt van chocolade.
 21. De Rainforest Alliance werkt samen met boeren in Ghana om ‘klimaatvriendelijke’ cacao  te produceren, waarbij de boeren methoden overnemen die klimaatverandring tegengaan en de impacten daarvan willen verkleinen.
 22. Twee derde van de vrouwen noemt het uitkiezen van je eigen chocolade net zo persoonlijk als het uitkiezen van je lippenstift.
 23. Een cacaoboom heeft vijf jaar nodig om haar eerste cacaobonen te produceren.
 24. Een onderzoek van COSA onder cacaoplantages in Ivoorkust concludeerde dat Rainforest Alliance gecertificeerde plantages meer cacao per hectare produceerden dan niet-gecertificeerde plantages. Ze verdienden daarbij hogere netto inkomsten, namen meer maatregelen om bodem en waterbronnen te beschermen en waren meer betrokken om het leven van de lokale gemeenschap te verbeteren.
 25. Van de beroemde Azteekse keizer Montezuma wordt gezegd dat hij elke dag vijftig bekers hete chocolade dronk, rood geverfd en pittig gemaakt met chili pepers.

Loopt het water al in je mond? Kijk dan op Shop The Frog waar je chocolade kunt vinden met het Rainforest Alliance keurmerk. Door het eten van deze chocolade help je cacaoboeren wereldwijd met hun duurzame productie, het beschermen van biodiversiteit en het zorgen voor een beter bestaan voor hunzelf, hun families en de lokale gemeenschappen

3 thoughts on “25 Dingen die je nog niet wist over chocolade

 1. Pingback: De Rainforest Alliance wenst u een fijn Pasen! | The Frog Blog Nederland

 2. Pingback: De 8 best gelezen blogs van 2014 | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s