Landbouw

Duurzame landbouw betekent ook kinderen naar school

Deze week was het Internationale dag van de Rechten van het Kind. Daarom vandaag een blik op de positieve effecten die Rainforest Alliance certificering heeft op de levens van kinderen. Tot nu toe hebben meer dan 100.000 kinderen wereldwijd een of andere vorm van onderwijssteun gekregen van Rainforest Alliance gecertificeerde bedrijven.

60 procent van de kinderarbeiders wereldwijd tussen de 5 en 17 jaar werkt in de landbouw. Dat houdt volgens de Internationale Arbeidsorganisatie ILO niet alleen werk op boerderijen in, maar ook werk in visserij, aquacultuur, veehouderij en bosbouw.

Kinderen op school op de Kericho theeplantage in Kenia. Foto: Caroline Irby.

Kinderen op school op de Kericho theeplantage in Kenia. Foto: Caroline Irby.

Kinderarbeid
Armoede is de grootste oorzaak van kinderarbeid. Deze oorzaak wordt vaak nog groter door gebrek aan onderwijs op het platteland. In de meeste rurale gemeenschappen wereldwijd zijn het vaak vrouwen en meisjes die tot de allerarmsten behoren. Zij hebben onevenredige mogelijkheden om aan werk te komen. Als ze werk hebben worden bovendien hun rechten niet goed gerespecteerd en is er weinig sociale bescherming.

Meehelpen op de familieboerderij
De Rainforest Alliance werkt samen met haar partners om kinderen te beschermen tegen uitbuiting en om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot onderwijs. Dat kinderen en jongeren meehelpen op de familieboerderij is in veel landen normaal. Daarom moeten de kinderen wel de kans hebben om, wanneer het echt cruciaal is, bij te dragen aan het levensonderhoud van hun families. Zolang het maar niet ten koste gaat van het welzijn en de gezondheid van het kind.

Kinderen op Rainforest Alliance gecertificeerde ondernemingen gaan meer naar school:

  • Na een vergelijking van bosbouwondernemingen in zuidelijk Brazilië, bleek op FSC/Rainforest Alliance gecertificeerde bosbedrijven 85 procent van de kinderen naar school te gaan. Bij niet gecertificeerde bosondernemingen was dat 15 procent.
  • Een studie uit 2009 laat zien dat op gecertificeerde cacaoplantages in Ivoorkust 20 procent meer kinderen naar school gaat dan op niet-gecertificeerde plantages. Ondanks het feit dat de plantages pas twee jaar gecertificeerd waren. Bij het vervolgonderzoek in 2011 bleek meer dan 50 procent van de kinderen op deze plantages het onderwijsniveau te hebben gehaald, die past bij hun leeftijd. Op de niet-gecertificeerde plantages was dat 13 procent.
  • In totaal hebben tot nu toe meer dan 100.000 kinderen wereldwijd een of andere vorm van onderwijssteun gekregen van Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen. Waaronder individuele studiebeurzen, subsidies en voorraden schoolspullen, die zijn gedoneerd aan scholen.

Meer mogelijkheden voor kinderen op gecertificeerde plantages

  • Kinderen van  Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboeren hebben meer mogelijkheden dan voorheen om naar de universiteit te gaan, zo blijkt uit een onderzoek in Nicaragua. Ook leren vrouwen daar meer over het beheer van de plantages.

 Duurzame toerismebedrijven helpen kinderen en strijden tegen seksuele uitbuiting

  • Een studie naar hoe hotels in de Sarapiquí-regio in Costa Rica onze criteria voor duurzaam toerisme volgen laat enorme verbeteringen zien. De hotels doen het sindsze meedoen aan ons programma veel beter op het gebied van ‘socioculturele en gemeenschapsaspecten’.  De gemiddelde score verdubbelde van 4,7 naar 8,6 (op een schaal van 1 tot 10).
  • Uit een onderzoek in 2010 naar bedrijven die deelnemen in ons duurzame toerismeprogramma, blijkt dat 94 procent van hen heeft meegewerkt aan internationale en regionale campagnes tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen.
Telebachillerato37

Leerlingen van de Telebachillerato37, een school in de Mexicaanse deelstaat Chiapas, leren over klimaatverandering.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s